Privatøkonomi

Aktier er nu dyrere end under det store krak i 1929: »Jeg kan sagtens finde andre ting, der bekymrer mig mere«

Ser man på ét bestemt nøgletal, er det ledende amerikanske aktieindeks S&P 500 nu dyrere pristfastsat end i 1929, da det store aktiekrak på Wall Street fandt sted.

Billedet er taget under børskrakket på Wall Street i 1929. Foto: Keystone

Det amerikanske aktiemarked er under coronakrisen braget så meget i vejret, at det på ét parameter nu ligger over niveauet i 1929. 1929 var året, hvor det amerikanske aktiemarked blev ramt af et decideret krak, der siden udviklede sig til en dyb økonomisk depression.

Det viser et nøgletal, som den nobelprisvindende økonom Robert Shiller står bag. Nøgletallet ligger i øjeblikket på 33,5, og det er højere end i tiden op til Black Tuesday i 1929 og finanskrisen i 2007.

Nøgletallet bliver kaldt for Cape (Cyclically adjusted price-to-earnings ratio, red.), men går også under navnet Shiller P/E.

»Det har nu nået det højeste niveau nogensinde, når man ser bort fra boblen omkring år 2000,« konstaterede Jim Reid, der er strateg i Deutsche Bank, i en kommentar tidligere på ugen.

Cape minder om det mere almindelige P/E-tal, der er udtryk for, hvad man betaler for en aktie for at få del i én kr. i indtjening.

Her går man normalt ét år tilbage, men med Shiller P/E går man 10 år tilbage og ser på den gennemsnitlige indtjening i et givent selskab i denne periode. Tallet bliver derefter korrigeret for inflation, og efter alle de mellemregninger lander tallet altså nu på 33,5.

Ét af kritikpunkterne i forhold til dette nøgeltal er, at det ekstremt lave renteniveau i øjeblikket kan retfærdiggøre det høje niveau. Ifølge Deutsche Bank peger tallet dog i retning af, at de kommende 10 år vil byde på lave afkast.

»Hvis man skal tro på historien, så er det ikke godt nyt for afkastet over det kommende årti,« skriver Jim Reid.

I Danske Bank bruger man ikke nøgletallet i forhold til, hvor meget man vil over- eller undervægte aktier.

Men i landets største bank, hvor man i øjeblikket anbefaler en lille overvægt af aktier i forhold til obligationer, peger investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen på, at der tegner sig et nogenlunde tilsvarende billede, når man ser på det såkaldte forward P/E, hvor man forsøger at estimere tallet ud i fremtiden.

»Aktier er dyre, og det lever vi også med i øjeblikket. Det gør vi, da vi har en forventning om, at indtjeningen vil stige og dermed gøre aktier billigere hen over året. Jeg kan sagtens finde andre ting, der bekymrer mig mere,« lyder det fra Lars Skovgaard Andersen.

Han er f.eks. mere nervøs for, at en indikator fra Bank of America Merrill Lynch viser, at der er en overvægt af investorer, som er optimistiske.

»Jeg bliver altid bekymret, når alle går samme vej. Det gør markederne sårbare over for mindre skuffelser,« lyder det fra Lars Skovgaard Andersen.

Læs også
Top job