Serier

Salget af grønne obligationer eksploderer: Det er et gryende »kæmpemarked«

Grønne obligationer, hvor pengene er øremærket klimavenlige investeringer, er på få år vokset til et milliardmarked. Maj Invest og Danske Bank tror på, at væksten fortsætter.

Den grønne bølge
Techgiganten Google er blandt de selskaber, som har hentet penge til grønne investeringer på det voksende obligationsmarked. Foto: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Virksomheder og investorer med mod på grønne investeringer har fået øjnene op for en særlig form for obligationslån, hvor pengene kun må bruges til klimavenlige formål.

De såkaldt grønne obligationer har været et lidt overset redskab i den finansielle værktøjskasse, siden de kom på banen for 20 år siden. Men nu har virksomheder og investorer for alvor kastet sig over lånene.

»Der er efterspørgsel fra investorerne, og virksomhederne vil gerne være med til at løfte klimadagsordenen. Alle ved, at der skal ske noget nu,« siger obligationschef Gustav Bundgaard Smidth hos Maj Invest, der forvalter mere end 60 mia. kr.

Alene i 3. kvartal 2020 blev der udstedt grønne obligationslån for 127,3 mia. dollars, og kreditvurderingsbureauet Moody’s forventer, at beløbet vil nærme sig 425 mia. dollars, inden året er omme.

Blandt de virksomheder, som i år har hentet store beløb til miljøprojekter, er ejerkoncernen bag techgiganten Google og bilproducenten Daimler.

Maj Invest lancerede i sommer et tilbud til sine kunder om at investere i grønne obligationer og forventer, at markedet vil fortsætte med at vokse.

En grøn obligation er kort fortalt et lån udstedt af en virksomhed, en stat eller en bank. Det er et krav, at pengene går til grønne investeringer. Låntagerne forpligter sig til at dokumentere, at pengene bliver brugt klimavenligt.

Renten på et grønt obligationslån er typisk et par basispoint lavere end en almindelig obligation. Men så er investorerne til gengæld garanteret, at pengene går til et grønt projekt.

»Der skal være en validering af, at pengene ikke ender i den almindelige virksomhedskasse, hvor det måske bliver brugt til noget helt andet. På den måde er det mere rent end at investere i en aktie, hvor du ikke har den samme sikkerhed for, hvad pengene går til,« siger Gustav Bundgaard Smidth.

Der er efterspørgsel fra investorerne, og virksomhederne vil gerne være med til at løfte klimadagsordnen.

Gustav Bundgaard Smidth, obligationschef, Maj Invest

Danske Bank kalder grønne obligationer for et gryende »kæmpemarked« og vurderer, at investorerne er villige til at acceptere en lavere rente på lånene, fordi investeringerne er dokumenteret miljøvenlige.

»Der er pensionskasser, som har fået et meget stramt mandat om at investere grønt, og det skaber en efterspørgsel på de her udstedelser, selv om renten måske er lidt lavere. Det accepterer man i øjeblikket,« siger strateg Lars Skovgaard Andersen.

BRANCHENYT
Læs også