Privatøkonomi

Næste stop: 20-årigt boliglån med en rente på 0

Bemærkelsesværdig kursudvikling på flere af de mest populære realkreditlån.

Kursfesten har fået en ny deltager. Det populære 20-årige lån med en rente på 0,5 pct. er nu så tæt på 100, at der kun skal minimale rentebevægelser til, før det lukker.

Næste stop er i givet fald et 20-årigt lån med en fast rente på 0 pct.

Det vil i så fald ikke være første gang. Før serieskiftet i september var det en overgang muligt at få et 0 pct.-lån. Dengang løb lånet frem til 2040. Nu er udløbsåret 2043.

Nordea Kredit har allerede en 0 pct.-obligation liggende klar, men den er ikke åbnet endnu.

I Danmarks største realkreditinstitut Totalkredit gør man sig i øjeblikket overvejelser om, man skal åbne et 0 pct.-lån.

»Vi er naturligvis opmærksomme på, at 0,5 pct.-obligationen nærmer sig 100,« siger Totalkredits chefanalytiker, Sune Malthe-Thagaard.

Når et realkreditinstitut åbner et nyt lån, skal det meddeles fondsbørsen først - ikke kunderne. Det skyldes hensynet til de investorer, der køber realkreditobligationer.

I denne uge lukkede 1 pct.-lånet med 10 års afdragsfrihed, og det ligger efterhånden et pænt stykke over kurs 100.

0,5 pct.obligationen med afdrag sniger sig også opad mod de 98. Det er lidt en magisk grænse.

Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker, Totalkredit

Men kursudviklingen er også bemærkelsesværdig for det 30-årige 0,5 pct.-lån med afdrag.

»Der er mange kurser, der sniger sig rundt for tiden. 0,5 pct.obligationen med afdrag sniger sig også opad mod de 98. Det er lidt en magisk grænse, som vi ikke har smagt på så mange gange på det lån,« konstaterer Sune Malthe Thagaard.

Umiddelbart før nedlukningen af Danmark i marts, der skabte voldsom kursuro på realkreditmarkedet, blev der spekuleret i, om der ville komme et 30-årigt lån med en rente på 0 pct.

Kursuroen viste dog, at den slags ønsketænkning kan være farlig og dyr. På et tidspunkt hoppede den lange rente helt op over 2 pct.

BRANCHENYT
Læs også