Privatøkonomi

FDM om nye bilafgifter: »De kommende dage har bilkøberne magten«

For bilkøberne på udkig efter en spritny bil kan der for visse bilmodeller være mange penge at spare ved at slå til inden lukketid torsdag.

Fredag ventes regeringens nye grønne bilafgifter at træde i kraft. For mange bilmodeller betyder det store prisstigninger. Arkivfoto: JP.

Nedtællingen til et guldrandet bilkøb er i fuld gang. Sådan lyder meldingen fra FDM.

»De kommende dage har bilkøberne magten. Det er købers marked,« siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM.

Nye bilafgifter
  • Regeringen præsenterede en aftale om fremtidige grønne bilafgifter den 4. december.
  • Aftalen skal som hovedmål sikre, at der er 775.000 el- og opladnings-hybridbiler på vejene i 2030.
  • Registreringsafgiften på elbiler kommer til at stige til 40 pct., mens bundfradraget fortsætter. Prisstigningen vil ramme elbiler med en pris på over 485.000 kr.
  • Benzin- og dieselbiler skal betale mere i registreringsafgift end i dag. Det samme skal hybridbiler.
  • Socialdemokratiet har indgået aftalen sammen med De Radikale, SF og EL.
  • De nye bilafgifter vil ifølge aftaleteksten træde i kraft ved præsentationen af lovforslaget i Folketinget.
  • Det ventes at ske den 18. december.

Meldingen skyldes, at regeringen på fredag ventes at fremsætte et lovforslag om nye grønne bilafgifter, som vender op og ned på prisen på mange bilmodeller.

»Aftalepartierne er enige om, at ændringer i registreringsafgiften har virkning for biler, der indregistreres fra fremsættelse af lovforslaget den 18. december,« fremgår det af aftalen om grønne bilafgifter, som bl.a. skatteminister Morten Bødskov præsenterede den 4. december.

Hvis man alligevel overvejer at købe netop en af de modeller, er det nu, man skal slå til.

Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM

Mens de nye bilafgifter bl.a. er tænkt til at skubbe bagpå salget af elbiler og plug-in hybridbiler, vil ændringen betyde et prishop for mange diesel og hybridbiler.

Derfor opfordrer FDM bilejere til at kridte skoene og gøre en god handel nu, hvis man går i tanker om at købe en af de bilmodeller, der står til at stige.

»Hvis man alligevel overvejer at købe netop en af de modeller, er det nu, man skal slå til,« siger Ilyas Dogru.

De Danske Bilimportører (DDB), der er de store bilmærkers talerør, kalder det sund fornuft at kigge nærmere på de kommende prisændringer, hvis man er på udkig efter en ny bil.

»Hvis man ved, at man skal ud at købe bil inden så længe, bør man undersøge, hvordan markedet vil ændre sig. Det vil være udtryk for almindelig snusfornuft, da der sker store prisforskydninger natten til den 18. december,« siger Mads Rørvig, direktør i DDB.

Et hurtig kig på hjemmesiderne hos VW, Citroen, Peugeot og Toyota afslører, at der er mange penge at spare.

F.eks. er der omkring 15.000 kr. at spare på en ny VW Up!, mens der er op til 30.000 kr. at spare på en Peugeot 3008 SUV ved at slå til inden fredag.

Samme besparelse skilter Citroen med på en C3 model 115 BlueHDi, mens Toyota slet og ret anfører, at flere »bilmodeller vil efter den nye aftale om bilafgifter stige i pris«.

Køberne skal dog ikke tænke for længe over tingene.

»Forudsætning for at man kan beholde den gamle bilafgift er, at der er skrevet under på en bindende købskontrakt for den nye bil inden den 18. december. Også selv om bilen først bliver leveret i det nye år,« siger Mads Rørvig og tilføjer, at det alt sammen selvfølgelig forudsætter, at de nye afgiftsregler fremsættes i Folketinget på fredag og vedtages i sin nuværende form.

Læs også
Top job