Privatøkonomi

Stadig flere danskere med opsparing i ratepension risikerer at løbe tør for penge

Skønt vi i gennemsnit ventes at leve over 20 år som folkepensionister, får mange opsparingen ud over 10 år. Danskerne undervurderer deres levetid, mener Forsikring & Pension

Den tidligere sygeplejerske Birthe Nielsen er et levende bevis på, at man som 82-årig ikke behøver at sidde inaktiv i en stol. Foto: Gregers Tycho

Mange danskere undervurderer, hvor længe de kommer til at leve som pensionister og hæver derfor deres pension hurtigst muligt. Forsikring & Pension advarer om, at levealderen stiger så kraftigt, at det kan give mange magre år som pensionister.

Kun godt en af tre danskere i 50-64-års-alderen tror, at de vil leve noget længere end deres forældre. Det viser en ny Epinion-undersøgelse foretaget for Forsikring & Pension.

Men sandheden er, at den 50-årige i dag skal vente at leve godt fem år længere end sine forældre.

»Der er en del danskere, som undervurderer deres forventede levetid. De ved godt, at levetiden stiger, men venter alligevel ikke at leve længere end deres forældre. Det kan betyde, at de ikke får en tryg pensionisttilværelse fra start til slut, fordi de løber tør for penge. Vi mener, at alle bør have i hvert fald en del af deres opsparing i en livrente, der sikrer penge til hele livet,« siger underdirektør Karina Ransby, Forsikring & Pension.

Ifølge ATP var godt hver femte nye folkepensionist i 2006 med løbende udbetaling fra en pensionsordning løbet tør for penge i 2016.

Andelen, der løber tør for penge, ventes at stige kraftigt de kommende år, fordi langt flere af dem, der bliver folkepensionister de næste 10-15 år har sparet op i ratepension. Det gælder især privatansatte. Det handler altså ikke om, at der spares for lidt op, men om at pengene udbetales for hurtigt.

Den 50-årige mand kunne i 1996 regne med at blive 76 år, hvilket passede fint med udbetalingen af en 10-årig ratepension. Men den samme mand, som nu er 75 år har i gennemsnit op mod 10 års levetid tilbage.

Det skyldes dels, at levetiden for en 75-årig er forbedret og ventes at stige yderligere de kommende år. Samtidig kan den, der har overlevet til 75 år, vente i gennemsnit at blive endnu ældre, end det var forventningen, da han var 50 år.

Udvikling i levealder

Så meget længere kan en 50-årig vente at leve baseret på de historiske dødeligheder:

  • I 1980: 27,4 år
  • I 1990: 27,7 år
  • I 2020: 32,3 år

Kilde: Danmarks Statistik

Danica og PFA Pension bekræfter, at størstedelen af kunderne med opsparing i ratepension får den udbetalt over 10 år, skønt de rådes til at forlænge udbetalingen eller købe en livrente for nogle af pengene.

»Mange vil gerne have pensionen ud hurtigst muligt, når pensionsdagen nærmer sig. De fleste vælger derfor et knæk i indkomsten som folkepensionister, hvor de får en større del af pensionen ud de første 10 år. Derefter har de måske en mindre livrente og deres folkepension,« siger Carsten Holdum, som er pensionsøkonom i PFA.

Uvildig finansiel rådgiver og boliglånsformidler Anders Valdemar Juhl, Uvildigraad.dk, siger, at de fleste kunder som udgangspunkt forventer at trække pensionen ud over 10 år.

»Vi anbefaler dem, at de i stedet for forlænger udbetalingen af deres ratepension til 20 eller 30 år. Det betyder, at der er penge til længere tid, og kunderne vil samtidig typisk kunne få et højere pensionstillæg fra det offentlige. Samtidig er de fleste danskere i dag stadig aktive og rejselystne forbrugere, når de er midt i 70’erne,« siger Anders Valdemar Juhl.

BRANCHENYT
Læs også