Privatøkonomi

Nye tal: Danmark har EUs højeste prisniveau

Især de danske priser på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer rager et stykke over det gennemsnitlige prisniveau i resten af Europa, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Danmark har de absolut dyreste priser på bl.a. fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, viser nye tal fra Eurostat/Danmarks Statistik. Foto: Colourbox

Hvis man går og synes, at mad og drikke er lige lovligt dyrt her i Danmark, så kan man med fordel rejse til hvilket som helst andet EU-medlemsland for at handle ind.

Danmark har nemlig de absolut højeste priser på bl.a. fødevarer og ikke-alkoholiske drikke i hele Europa, viser nye tal fra Eurostat, som Danmarks Statistik har offentliggjort.

Og det stopper ikke der. Danmark ligger også øverst på både listen over højeste forbrugspriser og højeste prisniveau generelt i EU.

Faktisk havde Danmark i 2019 et prisniveau, der var 37 pct. højere end EU-28-gennemsnittet.

Man kan altså roligt sige, at det er dyrt at være dansker lige nu. Og det har Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, en ganske enkel forklaring på:

»Det hænger i høj grad sammen med, at vi er et relativt velstående land med et højt lønniveau. Det presser priserne op. Og derudover er vi blandt de lande med de højeste afgifter og moms. Afgifter lægges oven i forbrugerpriserne og udhuler danskernes købekraft,« siger han.

Danmark har, ifølge tallene fra Eurostat, et prisniveauindeks på hhv. 137 for privat forbrug og 130 for fødevarer. Danmark er skarpt forfulgt af Luxembourg på ranglisten, mens vi ligger et pænt stykke over vores svenske nabo. EFTA-landene, Norge, Schweiz og Island, der alle står udenfor EU, stikker dog de danske forbrugspriser og prisniveau generelt.

Og løsningen på de høje priser ligger lige til politikernes højreben. Mads Lundby Hansen mener i hvert fald, at det absolut kan lade sig gøre at sænke priserne, hvis man ønsker det.

»Politikerne kan gøre noget for at sænke prisniveauet. De kan sænke nogle af de høje afgifter på f.eks. biler, øl, chokolade, vin med videre, og de kan tillade opførelse af hypermarkeder som i Sverige. Det vil sige meget store supermarkeder, der kan operere med lave priser og øge konkurrencen,« siger han.


BRANCHENYT
Læs også