Privatøkonomi

Boblerne breder sig på de finansielle markeder

Frygten for bobler på dele af de finansielle markeder er begyndt at brede sig efter de seneste måneders kursfest. Tesla og en række andre investor-favoritter kan stå foran store fald, spår forvaltere.

Et eksempel på euforien på aktiemarkederne var, da et tweet fra Elon Musk forleden fik aktierne i selskabet Signal Advance til at stige voldsomt. Det var bare ikke det selskab, Musks tweet handlede om. Foto: Bloomberg/Andrew Harrer

Flere af de mest populære aktier og kryptovalutaer er nu steget så meget og så hurtigt, at nogle kapitalforvaltere advarer om, at de har udviklet sig til regulære minibobler.

Udviklingen skyldes ifølge eksperter blandt andet, at rekordlave renter lokker investorer ud i mere risikable aktiver, og at stigningerne har overbevist mange om, at mere er i vente.

»Det ser ud som om, at bobleaktierne er drevet af de samme investorer og dynamikker, og vi kan også se, at bitcoin er relateret til bevægelserne,« siger Saxo Banks aktiechef, Peter Garnry.

Det ser ud som om, at bobleaktierne er drevet af de samme investorer og dynamikker

Peter Garnry, aktiechef, Saxo Bank

Bekymringen er især rettet mod bilproducenten Tesla og en håndfuld lignende aktier inden for techbranchen og den grønne sektor. De handles alle til tårnhøje kurser, selv om selskaberne enten tjener få eller ingen penge.

Men advarselslamperne blinker også for bitcoin og andre kryptovalutaer. Selv om bitcoins værdi er faldet på det seneste, er den digitale valuta alligevel steget med knap 225 pct. i løbet af et år.

»Der er et kæmpe problem i dele af markedet, man kan samle under overskriften disruption,« siger Jeppe Christiansen, adm. direktør i kapitalforvalteren Maj Invest.

Foruden Tesla og bitcoin udpeger Saxo Bank it-selskaberne Snowflake, Shopify og Zoom som eksempler på aktiebobler.

De er kendetegnet ved, at deres værdi er langt højere end deres indtjening. I øjeblikket er den såkaldte enterprise value af Snowflake 166 gange så høj som omsætningen.

Når investorerne alligevel er villige til at betale dyrt for aktierne, skyldes det ifølge Maj Invest to ting.

For det første er der en tro i markedet på, at selskaberne kommer til at tjene styrtende på at løse vores problemer i fremtiden. For det andet betyder de lave renter, at det giver mere mening at vente 20 år på et udbytte end at sætte pengene i banken eller obligationer.

Men det gør også aktierne sårbare over for dårlige nyheder eller selv små hop i renten. Derfor spår Maj Invest, at flere af selskaberne før eller siden vil blive ramt af en alvorlig nedtur.

»Det går hurtigt op, når forventningerne er positive, men jeg kan også love dig for, at det går hurtigt den anden vej,« siger adm. direktør Jeppe Christiansen.

Kapitalforvalteren Formuepleje mener, at det vil give alvorlige bølgeskvulp, hvis en af de oppustede investor-favoritter falder sammen, vurderer aktiechef Otto Friedrichsen.

»Mange investorer har opfattelsen af, at der ikke er nogen skyer på himlen i øjeblikket, men hvis en af de dyre, momentumdrevne aktier som Tesla pludselig skuffer, kan det få investorerne til at genoverveje risikoen i andre dele af markedet,« siger han.

Læs også
Top job