Privatøkonomi

Ny redegørelse: Konverteringsboom gav et løft i indtægter til realkreditten

Realkreditinstitutternes indtægter svarede i 2019 til knap én pct. af det samlede udlån, viser rapport for Konkurrence og Forbrugerstyrelsen.

De lave renter fik i 2019 de danske boligejere til at konvertere lån som aldrig før. Foto: Jens Dresling

Da rekordstore konverteringsbølger skabt af rekordlave renter skyllede ind over det danske boligmarked i 2019, sendte det samtidig flere penge i kassen hos de danske realkreditinstitutter. Godt hjulpet på vej af de mange konverteringer steg realkredittens indtægter fra gebyr- og provisionsindtægter til det højeste niveau siden 2005.

Det gjorde samtidig, at indtægterne i sektoren målt i forhold til det samlede udlån steg. Det viser en ny redegørelse om realkredit- og prioritetslån fra Konkurrencestyrelsen.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nåede de samlede indtægter i realkreditten op på ca. 28 mia. kr. i 2019, hvilket svarer til ca. 0,94 pct. af det samlede udlån på godt 2.950 mia. kr.

Det er en lille stigning i forhold til året inden, hvor indtægterne udgjorde ca. 0,9 pct. af det samlede udlån.

Brancheorganisationen Finans Danmark hæfter sig ved, at 2019 netop bød på rekorder inden for konverteringer, når den skal kommentere rapporten.

»Det var et travlt år, da rigtig mange boligejere benyttede sig af den særlige danske mulighed for at omlægge deres realkreditlån til en lavere rente. Rapporten dokumenterer også, at realkreditinstitutterne hverken har justeret deres bidragssatser eller gebyrer, som siden 2016 har ligget på et stabilt niveau. Dermed giver det danske realkreditsystem fortsat adgang til nogle af Europas billigste og mest forbrugervenlige boliglån – og det er vi godt tilfredse med,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lyder det, at afkastet i landets realkreditinstitutter i de senere år har »ligget på et historisk højt niveau set i forhold til den risikofri rente«. Det blev der dog ændret på i den første del af 2020, hvor egenkapitalforrentningen i sektoren faldt fra 9 pct. til 5 pct.

»Det skyldes ikke mindst, at nedskrivningerne er steget,« skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Redegørelsen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er den tredje af sin slags, og den bliver lavet på baggrund af en politisk aftale fra januar 2017 om øget gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.

Læs også
Top job