Danskere bestiller sommerrejser, men risikerer at miste både ferie og penge
Udsigten til vaccine har fået mange danskere til at bestille sommerferie i udlandet, men både privatøkonomisk og sundhedsmæssigt er der stor usikkerhed, advarer eksperter.
Regeringens melding fra den 8. januar om, at danskerne har udsigt til at være vaccineret mod corona senest den 27. juni, har sat gang i salget af sommerferierejser. Men man skal tænke sig godt om, advarer både Forbrugerrådet Tænk og en af landets førende viruseksperter.
»Hvis man bestiller en sommerferierejse til udlandet nu, skal man være risikovillig og indstillet på, at man måske ikke kommer afsted,« siger politisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk, Vibeke Myrtue Jensen.
Der er nemlig mange ubekendte. Først og fremmest om udviklingen i coronasituationen og rejserestriktionerne.
Hvis rejsen ikke kan gennemføres, risikerer man at miste sine penge. Det gælder uanset, om man arrangerer rejsen selv eller køber en charterferie.
Professor i mikrobiologi ved SDU Hans Jørn Kolmos understreger, at ingen ved, om smittetrykket vil være lavere til sommer, selv om eksperterne forventer det.
»Hvis man bestiller sin sommerferie sydpå nu, gambler man lidt og bør som minimum have en god afbestillingsforsikring. Jeg ville nok ikke selv have lyst til at tage chancen og bestille ferie i udlandet nu. For vi ved ikke, hvordan pandemien og planerne for vaccine udvikler sig i løbet af foråret,« siger Hans Jørn Kolmos.
Alligevel ligger f.eks. Spies’ salg for juli og august nu på 75 pct. af salget i samme periode sidste år – altså før coronakrisens udbrud, mens salget for vintersæsonen 2021/22 ligger 70 pct. over niveau. Tui melder om »massiv« efterspørgsel på rejser i andet halvår af 2021.
»Den 27. juni er blevet en slags ny officiel dato. Der er kommet meget bedre gang i bookingerne for juli, august og september,« siger adm. direktør i Spies, Jan Vendelbo.
Men hvis man på nuværende tidspunkt køber flybillet til et land, der er i ”rødt” i Udenrigsministeriets rejsevejledning, og myndighederne fortsat fraråder rejser til sommer, er pengene som udgangspunkt tabt. Det gælder også, hvis flyet afgår, og man alligevel ikke ønsker at komme med, f.eks. fordi vaccineplanen er skredet, og man alligevel ikke er blevet vaccineret. I ingen af tilfældene er der hjælp at hente fra rejseforsikringen.
Flere charterselskaber tilbyder en tryghedsgaranti med mulighed for afbestilling, ligesom de lover pengene tilbage, hvis charterferien ikke kan gennemføres, fordi landet fortsat er i rødt. Det er dog ikke lovpligtigt.
»Rejseselskaberne må gerne stille deres kunder bedre end loven. Men jeg vil opfordre til, at man får eventuelle løfter om at få pengene tilbage, hvis risikoen er uændret høj på afrejsetidspunktet, på skrift,« siger Laila Aackmann, sekretariatschef i Pakkerejse-Ankenævnet.