Privatøkonomi

Midt i coronakrisen har dette tal for danskernes privatøkonomi sat rekord

Danskernes vurdering af, hvor nemt det er for dem at få pengene til at slå til eller spare op, har aldrig været på et højere niveau end nu.

Coronakrisen har kostet tusindvis af arbejdspladser, men ikke ramt danskernes evne til at få pengene til at slå til. Foto: Jens Dresling

Danskernes evne til at spare og få pengene til at række har aldrig været bedre, end den er netop nu. Det på trods af coronakrisen. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som pensionsselskabet PFA har trukket.

»Under krisen har vi brugt færre penge og i stedet polstret os i stor stil. Og nu her et godt stykke inde i krisen har vi ret mange penge på lommen, og det afspejler sig også i danskernes vurdering af deres aktuelle økonomiske situation,« siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA.

Den såkaldte forbrugertillidsindikator er baseret på befolkningens syn på dens nuværende og fremtidige økonomiske situation.

På spørgsmålet om, hvordan den økonomiske situation for familien ser ud - om hvorvidt man kan lægge penge til side/om pengene slår til - landede indekset i januar på 35,6 på en skala fra minus 100 til plus 100. Det er det højeste niveau, der nogensinde er registreret for dette indeks.

»Det betyder også, at der er potentiale for øget forbrug, når verden igen bliver mere normal, og det f.eks. igen bliver muligt at rejse. Men noget vil gå til opsparing. Og at øge opsparingen er en længerevarende trend, fordi vi er på vej til at blive ældre og mere aktive som befolkning. Og samtidig er det nu nemmere end tidligere at spare op, fordi coronakrisen har sat en brat stopper for en del andre aktiviteter,« lyder det fra Carsten Holdum.

I januar endte den samlede forbrugertillidsindikator på minus 4,1 mod minus 3,8 i december. Det lille fald skyldes, at danskerne ser mere sort på Danmarks nuværende økonomiske situation samt et fald i købelysten.

Da coronakrisen ramte i foråret blev forbrugertillidsindikatoren banket ned på minus 11,9 i april. Herfra blev den langsomt, men sikkert forbedret i løbet af sommeren, da den i juli nåede et niveau på minus 2,9. I sensommeren tog den et nyt dyk, da den i august faldt til minus 7,4. Herfra bevægede forbrugertillidsindikatoren sig igen opad.

BRANCHENYT
Læs også