Privatøkonomi

Værste dag siden marts: »Danske aktier skælver«

De ledende danske aktieindeks er onsdag blevet ramt af et større fald.

Foto: Peter Klint

De danske aktier er kastet ud i det største fald siden foråret, hvor coronapandemien sendte chokbølger igennem finansmarkederne. Det ledende C25-indeks er nede med mere end 3,06 pct., og man skal tilbage til den 23. marts 2020 for at finde en dag, hvor aktierne er faldet mere.

»Danske aktier skælver,« konkluderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i onlinebørsmægleren Nordnet, i en kommentar.

Fem selskaber i C25-indekset er nede med mere end 5 pct. i dagens handel. Det drejer sig om Ørsted, Rockwool, Vestas, begge aktier i A.P. Møller-Mærsk samt Pandora. For Pandora og A-aktien i A.P. Møller-Mærsk er faldene over 7 pct.

Med faldet er rygterne om en forklaring begyndt at sprede sig. De går på, at faldet kan kobles til en vild udvikling på det amerikanske aktiemarked, hvor flere hedgefonde er kommet i klemme på deres såkaldte shortpositioner, fordi privatinvestorer har sendt en håndfuld aktier kraftigt i vejret. For at få penge i kassen har de solgt ud.

Ifølge Per Hansen ligner det likviditetsdrevet markedsstress.

»Årsagen kan bl.a. være de store bevægelser, der har været i Gamestop, hvor shortsælgere har fået ørerne i maskinen,« skriver Per Hansen.

Og den forklaring giver mening, lyder det fra Otto Friedrichsen, der er aktiechef Formuepleje.

»Det ligner et likviditetsevent eller en anden form for fundingevent fra fonde, som er trådt forkert. Vi har haft fokus på det siden torsdag, fordi vi har set en ganske markant stigning i spekulationsaktivitet,« siger han med henvisning til f.eks. Gamestop-aktien.

Rygterne er også nået til Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, der dog ikke kan vurdere, om der er hold i dem, eller om det bare er rygter.

»Men med danske øjne ser det voldsomt ud. Og det er de aktier, som har klarest sig godt under coronakrisen, der bliver solgt ud,« siger han.

Mens de danske aktier i dagens handel er nede med mere end 3 pct., ser det ikke helt så slemt ud i resten af Europa. Det tyske Dax-indeks er nede med 1,84 pct., de britiske aktier falder med lidt over 1 pct., og det samme er tilfældet i Frankrig.

Det er der en god forklaring på, lyder det fra Sydbank. Uanset den bagvedliggende grund til faldene, er de danske aktier blevet indhentet af deres egen succes. De har nemlig klaret sig godt med en høj prisfastsættelse til følge.

»Danmark får flere tæsk end resten af Europa. Vi har hele tiden sagt, at de danske vil komme til at underperforme i de perioder, hvor der er nervøsitet på markederne. Og ikke kun nervøsitet fra corona,« siger Jacob Pedersen.

Læs også
Top job