Privatøkonomi

Nervøs dag endte med fald til danske aktier

De danske aktier i det ledende C25-indeks endte dagen i rødt. Spekulation i amerikanske Gamestop får del af skylden.

Foto: Finn Frandsen

Det ledende C25-indeks vendte snuden durk ned onsdag og endte med et fald på 2,4 pct. Det største fald til indekset i tre måneder. Bare fire af eliteaktierne endte i plus.

Med dagens handel er indekset faldet 2,9 siden årsskiftet, men er dog stadig samlet set steget over 25 pct. på et år.

En del af forklaringen på dagens fald skulle ifølge observatører blandt andet findes på den anden side af Atlanten.

På det amerikanske aktiemarked er flere hedgefonde kommet i klemme med deres såkaldte shortpositioner. Når man shorter en aktie. spekulerer man i, at den skal falde.

Men en stor gruppe privatinvestorer er gået sammen blandt andet i forummet Wallstreetbets, og har sendt en håndfuld af de shortede aktier kraftigt i vejret ikke mindst virksomheden Gamestop.

Dermed er de hedgefonde, der har shortet Gamestop, blevet tvunget til at søge likviditet, hvilket kan forklare salget af danske aktier.

De danske aktier står nemlig først for, når investorerne skal sælge ud for at skaffe likviditet.

»Når man skal ud og tage profit, så er de danske aktier et oplagt sted på grund af de stærke stigninger i 2020,« har Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, i dag forklaret til Finans.

Samme melding kommer fra Danske Bank.

»Det har været en dag med ”risk off” og med nervøsitet i markedet. Rygterne vil vide, at udenlandske hedgefonde er blevet udfordret på nogle positioner. Vi kan se, at det er udlandet, der sælger i dag - og der er ikke nogen til at samle op,« siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Helt i bunden af eliteindekset endte Vestas med et fald på 5,6 pct., Ørsted faldt 4,3 pct. og Rockwool endte 4,6 pct. nede.

Også A.P. Møller-Mærsk faldt 4,6 pct., mens smykkeselskabet Pandora tog en tur ned med 4,8 pct.

Hvor der var rødt mange steder på det danske marked, så var der markant stigning til aktierne i medicoselskabet Ambu, som steg 23,6 pct. til 301,00 kr.,hvilket er rekordniveau for aktien.

Selskabet fremlagde onsdag regnskab for første kvartal, som landede langt bedre end ventet, og selskabet fastholder sine forventninger til 2020/21.

Læs også
Top job