Privatøkonomi

Det “usynlige” marked vokser: Flere boliger bliver handlet i skuffesalg

Mængden af almindelige villaer og parcelhuse, der bliver handlet, inden de rammer markedet, er steget lidt. Foto: Jens Dresling

Vildt, vildt, vildt.

Det er et udtryk, der går igen og igen, når man vil beskrive boligmarkedet, som det så ud i 2020 og stadig ser ud her i begyndelsen af det nye år.

Danskerne køber løs - og udbuddet af boliger er historisk lavt, noget det har fået det “usynlige boligmarked”, hvor husene, fritidsboliger og lejligheder bliver solgt som et såkaldt skuffesalg, til at vokse.

Ifølge tal fra boligmediet Boliga.dk blev der solgt langt flere boliger i 2020, som ikke have været udbudt til salg på det offentlige marked først* - hvis man sammenligner med det foregående år.

Særligt sommerhusene røg af hylderne, inden de nåede markedet: I 2020 blev 2.702 fritidshuse handlet uden at være udbudt offentligt til salg først - mens tallet i 2019 lød på 2.008: det giver en stigning på 35 procent.

En markant forskel, som ejendomsmægleren Peter Leander fra Nybolig Hornbæk, der sælger mange sommerhuse i Nordsjælland, kan nikke genkendende til:

- Vi kan virkelig mærke, at efterspørgslen på sommerhuse er større end udbuddet - og det betyder, at vi laver langt flere skuffesalg nu, end vi ville gøre i et normalt marked, hvor der er mere ligevægt mellem boliger til salg og køberne, der efterspørger dem, siger han til Boliga.dk.

- Sælgerne benytter sig af muligheden af at kunne sælge deres sommerhus diskret udenom det offentlige marked, og samtidig er der mange, som henvender sig til os og spørger efter ferieboliger i for eksempel et særligt område, og så handler det egentlig bare om at sætte dem sammen, siger Peter Leander.

Også her i det nye år melder mæglerforretningen i det nordsjællandske om en usædvanlig stor efterspørgsel på sommerhuse på trods af den kolde årstid, hvor interessen for ferieboligerne ellers plejer at være lav.

Samme strategi - nye tider

Ligesom ferieboligerne er en populær vare, blev der også solgt flere ejerlejligheder udenom det offentlige marked sidste år: Her steg andelen med otte procent fra 3.082 handler i 2019 til 3.318 sidste år. 

Det er et tydeligt tegn på, hvor vildt det går for sig på boligmarkedet - hvor gamle og prøvede salgsstrategier får nyt liv, fortæller ejendomsmægler Benjamin Hansen, der er indehaver af LokalBolig Valby:

- Din bolig er mere værd i går, end den er i dag, og så længe den ikke har været til salg på det offentlige marked, er den stadig ny. Så det er en meget brugt strategi at prøve den af på de sociale medier først eller tilbyde den til en af de kunder, som der står i kø til en lignende bolig, men ikke fik den, siger han til Boliga.dk.

- Det er en strategi, som man altid har brugt; udbuddet er så lavt i øjeblikket, at mange er næsten desperate for at få en bolig, derfor oplever vi også i højere grad, at vi allerede får boliger solgt, inden vi når at lægge dem online, siger han.

I januar 2021 har Benjamin Hansen og hans mæglerkollager i Valby og Sydhavnen solgt cirka hver tredje bolig i et skuffesalg udenom det offentlige marked. Sidste år i samme tidsrum var det blot omkring hvert femte salg, der gik igennem uden, at boligen var udbudt offentligt til salg.

Mængden af almindelige villaer og parcelhuse, der bliver handlet, inden de rammer markedet, er også steget lidt. I 2019 blev 9.434 huse solgt uden et offentligt udbud, hvor det i 2020 blev til 9.622 handler - en lille stigning på to procent.

Se nyligt solgte boliger dit område her 

*Boliga.dk har opgjort andelen af de tinglyste bolighandler foretaget i almindelig frit salg i 2019 og 2020, der blev solgt uden at have været udbudt offentlig til salg.

BRANCHENYT
Læs også