Privatøkonomi

Finanstilsynet holder øje med private investorer efter stormløb mod aktier

Finanstilsynet og fondsbørsen er klar til at reagere, hvis småinvestorer på nettet beslutter sig for at banke til kursen på en dansk aktie.

Artiklens øverste billede
Flere private investorer er begyndt at gå sammen om at skubbe til kurserne på enkelte aktier. Det kan være på grænsen til markedsmanipulation, siger Finanstilsynet, som holder øje med risikoen. Foto: Lars Krabbe

De danske børsmyndigheder har rettet blikket mod private investorer på sociale medier efter den seneste uges stormløb mod en række aktier, som har sendt rystelser gennem finansmarkedet.

Finanstilsynet og fondsbørsen er begge opmærksomme på, at flokke af privatinvestorer på nettet nu har fået en størrelse, hvor de for alvor kan rykke kurserne.

De holder derfor øje med, om der er tegn på kursmanipulation i danske aktier.

»Vi kender godt til problemstillingerne i private investorfora på sociale medier. Det er noget, vi bestemt har fokus på,« siger Finanstilsynets kontorchef for kapitalmarkeder, Anne Bruun.

Den danske fondsbørs, Nasdaq Copenhagen, følger også med i de private investorers adfærd på nettet.

»Vi holder allerede øje med sociale medier og chatfora og kan sætte handlen på pause, hvis vi ser irregulære handelsmønstre i en aktie,« siger pressechef Helle Mayor.

Under coronakrisen er private investorer strømmet ind på aktiemarkedet som aldrig før. De kan derfor påvirke kurserne, når de beslutter sig for at handle i flok.

Det er blevet understreget de seneste par uger, hvor tusindvis af små investorer har lanceret et koordineret angreb på en række amerikanske hedgefonde.

Flere fonde havde satset på, at kurserne i en række skrantende selskaber ville falde. Det drejer sig bl.a. om butikskæden Gamestop og biografkæden AMC Entertainment.

Men brugerne af det populære internetforum Wallstreetbets besluttede sig for sammen at gå den anden vej og sende kurserne op ved at købe aktier og såkaldte call-optioner i selskaberne. Det har ført til store tab for fondene.

Ifølge Financial Times har hedgefonden Melvin Capital tabt ca. 3,75 mia. dollars i de første tre uger af januar, mens fonden Citron Research også er blevet ramt. De har nu erkendt deres nederlag og har begge trukket sig ud af deres væddemål.

Forløbet har skabt debat i USA om, hvorvidt de private investorers koordinering er markedsmanipulation, eller om hedgefondene nu smager deres egen medicin. Det amerikanske finanstilsyn oplyste torsdag, at man vil se nærmere på udviklingen.

Det danske finanstilsyn vil ikke forholde sig til den konkrete sag i USA. Men kontorchef Anne Bruun mener, at det nærmer sig manipulation under dansk lovgivning, hvis brugerne på et internetforum går sammen om at spekulere kursen på en aktie op.

»Det er altid en konkret vurdering fra sag til sag, men hvis man skriver på en chat, at vi skal drive kursen op og sætter det i system, så er det et klassisk, tænkt eksempel på markedsmanipulation,« siger hun.

Mens det især er de amerikanske småinvestorer, som står bag markedsbevægelserne, så er flere danskere også hoppet med på vognen, fortæller børsmægleren Nordnet. Onsdag udgjorde Gamestop 5 pct. af alle handler på den danske platform.

På forummet Wallstreetbets, som har fået en million nye følgere i denne uge, taler man nu om, hvor det næste angreb skal sættes ind. Der bliver bl.a. opfordret til at rette blikket mod Europa og Asien.

Derfor er det heller ikke utænkeligt, at et lignende scenarie kan udspille sig på det danske marked. Ikke mindst fordi det er lovpligtigt for alle europæiske finanstilsyn, herunder det danske, at offentliggøre, hvilke aktier hedgefonde spekulerer imod.

Finanstilsynet overvåger markedet løbende og føler sig godt klædt på, hvis der bliver orkestreret et stormløb mod en dansk aktie.

»Hvis vi ser noget mistænkeligt, så vil sociale medier indgå i vores undersøgelse efterfølgende,« siger kontorchef Anne Bruun.

Anne Bruun understreger dog, at tilsynet også er afhængigt af henvendelser fra borgere, mæglere eller andre med indsigt i diskussionerne på de populære aktiefora på nettet.

»Vi kan ikke overvåge hele internettet. Vi opretter f.eks. ikke falske profiler for at følge med på Facebook, som nogle tilsyn i andre lande gør det,« siger Anne Bruun.

Jesper Lau Hansen, professor i børsret på Københavns Universitet, mener, at myndighederne står over for en svær opgave med at holde styr på de små investorer, når de organiserer sig i sværme.

Det skyldes bl.a., at det er svært at vurdere, hvorvidt der er tale om koordineret manipulation.

»Det er tilladt at have en holdning om, at en aktie skal stige, og det må man også gerne skrive på de sociale medier. Man må også gerne handle på den opfattelse. Men man må ikke planlægge sammen med andre at handle i fællesskab for at påvirke kursen, og det kan være svært at trække stregen,« siger Jesper Lau Hansen.

Der er også risici for de private investorer, som ikke følger med på de sociale medier, advarer Nordnet. Platformen opfordrer sine brugere til at sætte sig godt ind i tingene, før man investerer i en aktie, som er steget meget på kort tid.

»Når Gamestop-aktien stiger, så handler det jo ikke om, hvorvidt nogen tror på, at vi igen skal til at købe computerspil i fysiske butikker,« siger investeringsøkonom Per Hansen, som understreger, at han ikke vil tage parti i slagsmålet mellem småinvestorerne og hedgefondene.

»Men det er problematisk, hvis aktiemarkedet bliver omdannet til et kasino, hvor man spiller med høje indsatser,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.