Privatøkonomi

Ny bølgegang: Gamestop-aktie falder 30 pct.

Efter flere handelsforme har sat begrænsninger på handelen, falder de seneste dages højdespringere på Wall Street.

Foto: Al Powers/Invision/AP, File.

De hypede Gamestop-aktier tager et dyk torsdag, efter flere handelsplatforme forsøger at bremse den heftige spekulation, der har flerdoblet selskabets værdi bare denne uge.

Aktierne i Gamestop falder en times tid før luk på Wall Street med omkring 30 pct. Men tidligere var aktien oppe med 25 pct. og nede med 50 pct.

Onsdag steg aktien hele 130 pct. og det er på bagkant af denne og de foregående dages heftige bevægelser i aktien, at platformene Robinhood og Interactive Broker har sat begrænsninger på handelen med de meget spekulative aktier, gjort det dyrere eller krævet yderligere sikkerhed for gearede investeringer, skriver blandt andet CNBC.

Det gælder også flere andre aktier, som der er blevet spekuleret voldsomt i de seneste uger blandt andet AMC, Blackberry og Bed Bath & Beyond, der også falder i dagens handel.

Stigningerne i disse specifikke aktier skyldes en særlig gruppe af private investorer, der går efter de aktier, som er shortet af professionelle investorer, hedgefonde. Når man shorter en aktie, spekulerer man i, at den falder i værdi.

Når den i stedet stiger så massivt, som det fx har været tilfældet i Gamestop, der bare siden årsskiftet er vokset 1800 pct., så koster det hedgefondene enorme beløb. Det gælder fx fonden Melvin Capital, der onsdag måtte lukke sin shortposition i Gamestop med et tab på milliarder af dollar.

Onsdag faldt de amerikanske aktier det meste i tre måneder, da den spekulative handel var med til at skabe usikkerhed blandt investorerne.

Men torsdag er der generelt vendt rundt i markedet, og de tre ledende indeks S&P 500-indekset, Dow Jones og Nasdaq alle ligger i et plus på 1-5 til 2 pct..

Med til at løfte humøret er gode regnskabstal fra både Facebook og Apple

Til gengæld ser spekulationerne nu ud til at have nået American Airlines, der skyder i vejret i dagens handel, på trods af at have fremlagt et enormt underskud i fjerde kvartal.

Aktien var oppe med hele 31,5 pct. i den tidlige handel.

American Airlines hører til blandt de mere shortede aktier i USA ifølge nyhedstjenesten Bloomberg.

Læs også