Privatøkonomi

Din pensionsopsparing kan indeholde grimme økonomiske overraskelser

Selv store firmaers pensionsordninger kan indeholde ubehagelige overraskelser for medarbejderne, hvis de ikke er meget opmærksomme.

Lars Jensen opdagede efter sin kones død, at en stor del af hendes pensionsopsparing ikke udbetales. Det samme gælder for mange andre pensionsopsparere, og mange aner det ikke. Foto: Nicolai Lorenzen

Der kan gemme sig grimme fælder i din pensionsopsparing. Og du kan ikke være sikker på, at nogen tager fat i dig og advarer dig om risikoen. Det viser en ny sag fra Danica.

De fleste vil intuitivt forvente, at deres pensionsopsparing udbetales til de efterladte sammen med livsforsikringen, hvis de skulle dø før pensionsalderen. Men det er ikke altid tilfældet.

»Når vi får nye kunder ind her, bliver jeg ofte overrasket over, at de slet ikke er sikret, sådan som de tror - heller ikke i store solide firmaer. Nogle af rådgiverne er meget dårlige til at rådgive forbrugerne tilstrækkeligt. Dem, vi møder, har ofte ikke forstået, hvad de har købt,« siger Michael Wermuth, Finansrådgiverne.

Han har bl.a. rådgivet Lars Jensen, der efter sin hustrus død opdagede, at hun ikke havde en såkaldt reservesikring på sin opsparing. Derfor fik han og deres fælles datter ved hendes død i august 2019 udbetalt hendes livsforsikring og den del af opsparingen, der oversteg livsforsikringen, mens resten af opsparingen, 1,4 mio. kr., blev tilbage i Danica.

Han fandt i samme forbindelse ud af, at han heller ikke selv havde reservesikring på sin opsparing i samme firmaordning. De to er ifølge Lars Jensen aldrig blevet rådgivet af Danica om, at de ikke havde reservesikring, eller at de siden 2009 har kunnet tilvælge den.

Flere arbejdsmarkedsselskaber lader konsekvent opsparing gå til de øvrige opsparere ved død. Men efter en række dårlige sager er det almindelige i firmapensioner, at alt udbetales ved død.

Vi prøver at udrydde den slags ordninger, når vi støder på dem. De økonomiske konsekvenser kan være alvorlige for den familie, hvis hovedforsørger dør uden reservesikring.

Nicolai Olsen, partner Willis Towers Watson

Alligevel støder Danmarks største pensionsmægler, Willis Towers Watson, på firmaordninger, hvor opsparingen ikke udbetales ved opsparerens død.

»Vi prøver at udrydde den slags ordninger, når vi støder på dem. De økonomiske konsekvenser kan være alvorlige for den familie, hvis hovedforsørger dør uden reservesikring. Det er bedre, hvis medarbejdere uden familie, eventuelt og efter grundig rådgivning, aktivt vælger reservesikring fra,« siger Nicolai Olsen, partner i Willis Towers Watson.

Sådan tjekker du reservesikring
  • Pensionsselskabet kan svare på, hvad der sker med pengene på ens depot, hvis man dør.
  • Men hvis man ikke får taget sig sammen til at ringe og ikke kan finde svaret i sin pensions- og forsikringsoversigt, kan Pensionsinfo.dk give en antydning om svaret.
  • Her står nemlig hvor mange penge, der udbetales til de efterladte, hvis man døde nu. Hvis beløbet er mindre, end det man har sparet op plus ens livsforsikring ved død, bør sagen undersøges nærmere.

Aktuar Søren Andersen, der via FPension hjælper virksomhedsledere og pensionsopsparere med pensionsvalg, siger, at den enkelte pensionsopsparer kan være nødt til selv at undersøge situationen, selv om det kan virke uoverskueligt.

»Det kan være fint at spare op uden reservesikring, hvis man er alene. Eller hvis man sammen med sin rådgiver har regnet ud præcis, hvad ens efterladte har brug for og dækket det gennem sin livsforsikring. Men det er vigtigt at vide, hvordan familien er sikret,« siger Søren Andersen.

BRANCHENYT
Læs også