Privatøkonomi

Belønning til de hurtige boligejere: Nu stiger renterne

Kurserne på de gyldne 0,5 pct-lån både med og uden afdrag er smuldret så meget, at lånene ikke længere er attraktive.

Med fordoblingen af renten på de 30-årige boliglån under nedlukningen sidste år, blev det tydeliggjort, at enhver tøven kan koste mange penge.

Situationen er den samme nu - blot i noget mindre målestok. Men kurserne på de gyldne 0,5 pct-lån både med og uden afdrag er smuldret så meget, at lånene ikke længere er attraktive.

Begge ligger nu under den magiske grænse på 95. Den grænse sikrer, at man ikke får alt for stort kurstab, hvis renten skulle falde igen - præcist som i foråret sidste år.

Der har netop været opsigelsesfrist for omlægning af boliglån. De, der fik lagt om og fik et nyt lån inden fristen, har gjort en god forretning med kurser omkring 97 på 0,5 pct.-lånet og næsten 100 på 1 pct.-lånet.

Ifølge Finans Danmark blev der afgivet hele 36.789 lånetilbud i løbet af januar. Det er næsten 16.000 flere end i december, og det er en stigning på over 75 pct. Det rekordstore antal skyldes dels mange bolighandler, men i høj grad også mange konverteringer.

Siden starten af året har renten sneget sig opad, og det betyder ifølge ifølge privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer, at vi skal et halvt år tilbage for at finde et tilsvarende renteniveau. 1 pct. lånet med afdrag fra Totalkredit handles i kurs 98,8, og det kursniveau skal vi tilbage til slutningen af august sidste år for at finde tilsvarende.

Der er ikke meget positivt at sige om de stigende boligrenter. Når det er sagt, er det stadig et hamrende lavt renteniveau.

Brian Friis Helmer, privatøkonom, Arbejdernes Landsbank

I starten af året var 0,5 pct. lånet det toneangivende 30-årige lån, mens det nu er 1 pct. lånet.

»Der er ikke meget positivt at sige om de stigende boligrenter. De kan ødelægge mulighederne for at konvertere ned for mange, og renten er langtfra steget nok til, at opkonverteringerne for alvor kan komme på tale endnu,« siger Brian Friis Helmer med tilføjelsen:

»Når det er sagt, er det stadig et hamrende lavt renteniveau.«

De seneste to år er der blevet omlagt realkreditlån for svimlende 700 mia. kr., men det er sat på pause nu. Erfaringen fra sidste forår er, at det kan gå stærkt både den ene og den anden vej.

Yderligere rentestigninger kan bestemt ikke udelukkes, fastslår Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

»Vi forventer, at rentepilen peger spidsen i vejret det kommende år. Det vil få kurserne på 0,5- og 1-pct.-lånet til at falde. Det er bestemt ikke sikkert, at vi kommer op på en lige så god kurs på 0,5 pct.-lånet som i januar igen foreløbigt, hvis nogensinde,« mener Sune Malthe-Thagaard.

BRANCHENYT
Læs også