Privatøkonomi

Forbrugerøkonom efter lønstigninger til danskerne: Derfor skal du være opmærksom på pensionen

Danskerne oplevede lønstigninger i 2020, og det er en god anledning til at se sin pensionsordning efter i sømmene, lyder det fra PFA.

Foto: Lærke Posselt

Danskernes lønningsposer er vokset på trods af coronakrisen, og selv om det er en positiv ting, så er det en god idé at have det med i tankerne i forhold til pensionsopsparingen. Sådan lyder det fra PFA Pension, efter at nye tal fra Danmarks Statistik har vist, at danskernes løn i fjerde kvartal 2020 steg med 2,3 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Justerer man for inflation svarer stigningen til en fremgang i reallønnen på 1,8 pct.

»I gennemsnit har der været reallønsstigninger herhjemme på godt 1 pct. om året gennem mange år, og den udvikling så vi også sidste år. Men selvom det er skønt at få mere i løn her og nu, så er der grund til at holde sig for øje, at lønstigninger faktisk kan koste på pensionen på sigt, hvis man ikke er opmærksom,« lyder det i en kommentar fra Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA.

For at illustrere pointen har man lavet følgende beregning i PFA: Har man en pensionsordning, hvor man indbetaler 15 pct. fra man er 30 år til man er 68 år og tjener 400.000 kr. om året - og vel at mærke ikke får lønstigninger - kan man se frem til en levestandard på 80 pct. af levestandarden fra arbejdslivet.

Hvis man får en reallønsstigning på 1 pct. om året, falder den forventede levestandard omvendt til ca. 60 pct., fordi pensionsindbetalingerne ikke er fulgt tilstrækkeligt med.

»For mange kommer det som en overraskelse, at lønstigninger i arbejdslivet har stor betydning for pensionsindkomsten, når nu indbetalingerne til pension stiger samtidig med lønnen. Men det er ikke nok. For når man får mere i løn, hæver man typisk både sin aktuelle levestandard og forventningerne til levestandarden som pensionist til det nye lønniveau,« lyder det fra Carsten Holdum.

»Men hidtil har man jo haft en lavere løn og dermed også lavere indbetalinger til pension. Og selv om pensionsindbetalingerne også stiger, når man får lønstigninger, så gælder det jo kun for det, man sparer op fremover. Ikke for den eksisterende opsparing. Derfor vil opsparingen på sigt samlet set være utilstrækkelig ift. at sikre levestandarden som pensionist,« siger Carsten Holdum.

BRANCHENYT
Læs også