Privatøkonomi
BREAKING

Februar har budt på endnu en god nyhed fra boligmarkedet

Antallet af tvangsauktioner ligger fortsat på et lavt niveau, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Jens Dresling

Boligmarkedet fortsætter med at cruise igennem coronakrisen. Det er ikke kun på antallet af handler og prisstigninger, at det kan ses. Det afspejler sig også i antallet af tvangsauktioner. Februar bød således på 148 tvangsauktioner, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallet er lavere end for 2020, hvor der i gennemsnit blev berammet 178 tvangsauktioner, lyder det fra Nordea Kredit.

»Normalt plejer økonomiske kriser at påvirke antallet af tvangsauktioner negativt, men det har ikke været tilfældet under den igangværende sundhedskrise,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

»Det skyldes både, at boligmarkedet er i topform over størstedelen af landet, hvorfor det er blevet nemmere at finde en hurtig køber på almindelige markedsvilkår, men det skyldes formentlig også, at mange kreditorer har valgt at vise samfundssind i en svær situation,« lyder det videre fra Lise Nytoft Bergmann.

Tallet for februar er ikke kun lavere end gennemsnittet for 2020. Man skal også 14 år tilbage i tiden for at finde et tidspunkt, hvor antallet af tvangsauktioner i årets anden måned lå på et lavere niveau, lyder det fra Nykredit.

»Det er glædeligt, at coronakrisens økonomiske slagside ikke har fået omfanget af tvangsauktioner til at stige - faktisk tværtimod,« skriver Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit, i en kommentar.

I årene efter finanskrisen steg antallet af tvangsauktioner, men siden 2012 har tallet været faldende.

»Omfanget af tvangsauktioner har i mange år haft en stabil nedadgående tendens, hvor rentefald på rentefald og et støt stigende antal danskere med fast arbejde har betydet, at antallet af tvangsauktioner er faldet kontinuerligt,« skriver Mira Lie Nielsen.

Under coronakrisen er der blevet brugt store summer på at holde hånden under økonomien i form af diverse hjælpepakker. Derfor er det lige nu usikkert, hvordan antallet af tvangsauktioner udvikler sig, når hjælpepakkerne udfases i takt med at restriktionerne bliver løftet, lyder det fra Nordea Kredit.

»På nuværende tidspunkt står vi over for en usikker fremtid, og det er derfor svært at forudsige, hvad der kommer til at ske med antallet af tvangsauktioner, når vi kommer længere hen på året. Vi forventer dog, at boligmarkedet vil klare sig godt både i 2021 og 2022, og på den baggrund forventer vi også, at antallet af tvangsauktioner vil fortsætte på et forholdsvist lavt niveau. En mindre stigning må dog forventes, når hjælpepakkerne udfases,« vurderer Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også