Privatøkonomi

Goldman Sachs: Europæiske aktier har haltet bagud, men forude venter pæne stigninger

Selv om det de europæiske aktier har rettet sig siden den voldsomme nedtur sidste forår, har udviklingen dog været skuffende, lyder det fra Goldman Sachs.

Europæiske aktier vil stige med 12 pct. i år, lyder det fra Goldman Sachs. Foto: Finn Frandsen

Måden det europæiske aktiemarked har rejst sig efter det gevaldige coronahug i foråret 2020 har været skuffende, når man sammenligner med andre aktiemarkeder rundt om i verden. Sådan lyder det nu i en analyse fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Europæiske aktier har ikke kun klaret sig dårligere end andre aktiemarkeder. Det har også rettet sig langsommere, end det historisk har gjort.

»Reboundet i Europa det seneste år har været svagere end gennemsnittet, og det har været endnu svagere end det tilsvarende opsving efter finanskrisen i marts 2009,« skriver Peter Oppenheimer, der er aktieanalytiker i Goldman Sachs, i analysen.

Det seneste år er det europæiske aktieindeks målt ved hjælp af Stoxx Europe 600-indekset steget med mere end 5 pct. På den anden side af Atlanterhavet er det ledende amerikanske aktieindeks S&P 500 steget med mere end 20 pct. det seneste år.

Der er flere forklaringer på, at de europæiske aktier har klaret sig dårligere end andre markeder. Én af forklaringerne handler om vacciner.

»Vaccineudrulningen fortsætter med at være betydeligt bagud i forhold til USA og Storbritannien,« skriver Peter Oppenheimer, der samtidig peger på, at udviklingen i de europæiske aktier også har afspejlet, at value-aktier har haltet efter andre aktiegrupper.

Omvendt peger man i Goldman Sachs på, at det europæiske aktiemarked er godt positioneret i forhold til den opblomstring af økonomien, som ventes, når restriktionerne bliver løftet.

Og selv om europæiske aktier lige nu er prisfastsat på et relativt højt niveau i forhold til sin egen historik, så er europæiske aktier dog prisfastsat på et lavere niveau end i USA. Det betyder dog langt fra, at der ikke vil være afkast at hente i europæiske aktier i den kommende tid.

Goldman Sach forventer således, at europæiske aktier vil stige med 12 pct. i løbet af de kommende 12 måneder.

BRANCHENYT
Læs også