Privatøkonomi

Næsten lige så mange kvinder som mænd ejer aktier

Nye tal fra VP Securities viser, at flere kvinder investerer end hidtil antaget. De investerer bare for langt færre penge end mænd.

Artiklens øverste billede
Mere end 500.000 danske kvinder ejer aktier, men de fleste har markant mindre porteføljer end de mandlige privatinvestorer. Foto: Arkivfoto

Godt 44 pct. af de private investorer i danske aktier er kvinder, viser helt nye tal fra VP Securities. Det samme gælder 47 pct. af investorerne i investeringsbeviser. Dermed er danske kvinder ikke så fremmedgjorte overfor investering, som mange undersøgelser ellers har antydet. Men langt flere kvinder end mænd har blot en enkelt aktie i porteføljen.

I Danske Bank udgør kvinder ca. 46 pct. af investorerne i aktier, investeringsfonde og i pasningsløsninger.

»Så hvis man ser på antallet af investorer, står det ikke så slemt til for kvinderne. Der er dog stadig store forskelle mellem kønnene i formue. Og kvinder er langt mindre aktive end mændene. Selv de aktive kvindelige investorer handler kun halvt så meget som de aktive mandlige investorer,« siger senioranalytiker Jacob Hvidberg Falkencrone, Danske Bank.

Kvinder ejer da også blot 33 pct. af privates aktieformue og 40 pct. af den private formue i investeringsfonde.

Kundedirektør i Formuepleje Helle Snedker mener ikke, det hjælper meget på kvinders situation, at flere er investorer. For mænd sidder på langt den største del af den investerede formue og får dermed langt mere ud af deres opsparing.

»Vi skal frem til, at flere kvinder tager ansvaret for deres egen økonomi. Det hjælper ikke ret meget, at manden har oprettet og handler på sin kones depot. Ligesom det ikke gør nogen forskel, hvis man som kvinde måske har en enkelt bankaktie, men ikke øger investeringerne og bygger en egentlig portefølje op,« siger Helle Snedker.

Noget tyder på, at det er ved at ske. Investeringsportalen Nordnet har oplevet kraftig tilgang af kvindelige investorer det seneste år. Andelen af kvindelige investorer på Nordnet steg således med over 100 pct. Kvinder er på kort tid vokset til at udgøre 29 pct. af kunderne.

»De kvinder, der bliver kunder hos os, er nogle, der ønsker at forbedre deres langsigtede økonomi. De bruger ofte mere tid på at sætte sig ind i tingene, investerer ikke i blinde og har en længere investeringshorisont end mændene. Men ret interessant så vi faktisk kvinder føre an med opkøb i marts og april sidste år, da aktier var faldet kraftigt,« siger Anne Buchardt.

Anne Buchardt vurderer, at flere kvinder vil blive aktive investorer nu, hvor det koster penge at spare op i banken.

Interesseorganisationen Kvindeøkonomien, der arbejder for økonomisk ligestilling, har lige indgået et samarbejde med kapitalforvalteren C Worldwide Asset Mgm. om et femårigt samarbejde for at inspirere flere kvinder til at investere i aktier bl.a. via podcasts og konferencer.

Det er vigtigt at komme i gang med at investere, for kvinder går langt fattigere ind i pensionsårene end mænd. Vi har en stor økonomisk ulighed mellem kønnene.

Eva Svavars, forkvinde for Kvindeøkonomien

Kvindeøkonomiens forkvinde, Eva Svavars, siger, at mange kvinder ikke oplever at have økonomien til at investere og i stedet sparer op på bankbogen med negative renter.

»Det er vigtigt at komme i gang med at investere, for kvinder går langt fattigere ind i pensionsårene end mænd. Vi har en stor økonomisk ulighed mellem kønnene. Og man behøver ikke have 50.000 i banken eller bruge al sin tid på at handle for at investere. I dag er det muligt at komme i gang for få hundrede kroner om måneden og så langsomt opbygge en diversificeret portefølje,« siger Eva Svavars.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.