Privatøkonomi

Ny opgørelse: Så meget halter kvinders pensionsformuer efter mænds

Kvinder lever længere, men deres pensionopsparinger er markant mindre end mænds.

Mange kvinder har ikke råd til at opretholde deres levestandard, når de går på pension, lyder det fra Danica Pension. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Ligestillingen er langtfra slået igennem på pensionsområdet. Den gennemsnitlige kvinde har en pensionsopsparing på ca. 560.000 kr., mens mænd har en pensionsformue på ca. 740.000 kr.

Kvinders opsparing til alderdommen er altså 24 pct. mindre end mænds. Og det på trods af, at flere ting faktisk stiller større krav til kvinders pensionsopsparinger. Det skriver Danica Pension i en pressemeddelelse på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Kvinder og pension

Ifølge Danica Pension skal kvinder være særligt opmærksomme på deres pensionsopsparing af følgende årsager:

  • Lever længere og tidligere tilbagetrækning: Kvinder lever i gennemsnit fire år længere end mænd og trækker sig cirka ét år tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end mænd. Derfor er det vigtigt, at kvinder har opsparing til de ekstra år som pensionist.
  • Nedsat tid: Andelen af mænd på nedsat tid er svagt stigende, men det er fortsat kvinderne, der arbejder mest på deltid. Samlet set viser de seneste tal fra Danmarks Statistik for 2019, at 22,8 pct. af de danske mænd er på deltid, mens det tilsvarende tal for kvinder er 35,7 pct.
  • Barsel: Barselsperioden kan betyde, at man kommer bagud på sin opsparing til pension.
  • Skilsmisser og ægtepagt: Mere end to ud af fem ægteskaber opløses hvert år. I 2020 blev 15.718 par skilt eller partnerskaber opløst. Der er således mange, der kan stå i den situation, at de har en lavere pensionsopsparing med sig fra et opløst ægteskab/partnerskab, hvilket man helst skal rette op på, mens man er sammen.

Kilde: Danica Pension.

»Kvinder lever længere, trækker sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, tager mere barsel og er i højere grad på nedsat tid end mænd. Alt sammen noget som stiller større krav til pensionsopsparingen, og derfor er det særligt vigtigt, at kvinder har et overblik over deres pensionsordning, så der ikke venter ubehagelige overraskelser, når de kommer til pensionisttilværelsen,« udtaler Britt Ambjørn Christiansen, der er senior pensionsøkonom i Danica Pension, i pressemeddelelsen.

Én af årsagerne til, at kvinders pensionsopsparinger er mindre end mænds er, at kvinder i gennemsnit tjener mindre end mænd.

Selv om der fortsat er en markant forskel mellem mænd og kvinder, er forskellen dog blevet mindre de seneste år. For seks år siden var kvinders pensionsopsparinger i snit 27 pct. mindre end mænds, lyder det fra Danica Pension.

»Dette ændrer dog ikke ved, at næsten hver anden kvinde ikke sparer tilstrækkeligt op til at kunne opretholde deres levestandard – uanset hvor gamle de bliver,« lyder det fra Britt Ambjørn Christiansen.

Pensionsselskaberne anbefaler som en form for tommelfingerregel, at danskerne i pensionisttiden har en udbetaling, der svarer til 80 pct. af den løn, de havde inden de gik på pension.

»På den måde kan man opretholde sin levestandard gennem hele livet, og man skal ikke bekymre sig om, hvorvidt man har penge nok til at blive boende, tage på ferie og forkæle børn og børnebørn. Udbetaling som pensionist kan komme som pensionsopsparing, offentlige ydelser, bolig og fri formue samt afvikling af gæld. Så der er flere muligheder for at komme i mål med sin pensionsopsparing,« siger Britt Ambjørn Christiansen.

BRANCHENYT
Læs også