Privatøkonomi

Nye tal for boligmarkedet får advarselslamperne til at blinke: »Det er bekymrende«

Boligpriserne er steget så meget det seneste år, at bekymringerne nu breder sig blandt økonomerne.

Foto: Joachim Adrian

Boligmarkedet har så meget fart på, at det har fået advarselslamperne til at blinke hos flere økonomer. Reaktionen kommer, efter at nye tal fra boligsiden.dk viser, at huspriserne er steget med 9,2 pct. det seneste år. For ejerlejligheder lyder stigningen på 11,7 pct., mens prisen på fritidshuse er steget med 12,7 pct.

Boligmarkedet er dermed »rødglødende«, som man formulerer det i Nordea Kredit.

»Det er bekymrende, da det er svært at finde økonomiske forklaringer på de kraftigt stigende priser, og det øger risikoen for, at boligmarkedet kommer ud af balance. Vi hilser det derfor velkomment, hvis boligmarkedet kølner lidt af, i takt med at samfundet lukker mere op,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til tallene.

Prisstigningen det seneste år er nået efter markante prisstigninger i februar. Normalt er det en stille måned på boligmarkedet, men i år bød kalenderårets sidste vintermåned på prisstigninger på 1,3 pct. for huse, 2 pct. for ejerlejligheder og 2,1 pct. for fritidshuse.

Det er ikke kun i Nordea Kredit, at de nye tal giver panderynker. Det er også tilfældet i Arbejdernes Landsbank.

»Boligmarkedet har i 2021 sat farten endnu et gear op, og det giver næring til den snigende bekymring for, at den høje fart kan afspore boligmarkedets virkelighedssans,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Han understreger dog, at boligmarkedet ikke har nået dette punkt endnu.

»Men lad mig være ærlig og sige, at det går for stærkt på boligmarkedet, og vejen til at komme ud af trit med virkeligheden er immervæk blevet kortere. Efterspørgslen er tårnhøj, og det udgør sammen med det laveste udbud i 15 år den perfekte cocktail for eskalerende priser,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.

I Realkredit Danmark peger man på, at huspriserne i øjeblikket stiger med det højeste tempo siden begyndelsen af 2007, og det har også skabt en smule bekymring her. Det på trods af, at f.eks. boligbyrden ikke signalerer, at der er en boble på boligmarkedet, lyder det fra Realkredit Danmark.

»Det er sjældent en sund udvikling, når boligpriser stiger med i omegnen af tocifrede vækstrater på årsbasis, og det øger i hvert fald risikoen for tømmermænd på sigt. I første omgang er det derfor heller ikke så skidt for boligmarkedet, at renterne på det seneste er steget en smule – og forventes at stige yderligere over det kommende års tid. Det kan således være med til at trække noget tempo ud af et særdeles varmt boligmarked,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Læs også