Privatøkonomi

Danske pensionskasser tøver med at bruge omdiskuteret børsfinte

Danske pensionsselskaber afviser i første omgang at investere i det nye børsfænomen SPAC. I Sverige bakker store pensionskasser op om det første forsøg på at notere en tom skal i Norden.

Artiklens øverste billede
Pension Danmark har ved første øjekast svært ved at se fordelene ved et nyt børsfænomen, som gør det muligt at rejse penge til opkøb ved at notere en tom skal.

I Sverige er flere store pensionskasser hoppet med på et omdiskuteret børsfænomen, som netop nu er ved at gøre sit indtog i Skandinavien efter at være eksploderet i popularitet i USA.

Men herhjemme har flere danske pensionsselskaber umiddelbart svært ved at se ideen med de såkaldte SPAC’s. En SPAC gør det muligt at notere et tomt selskab for at rejse penge til et opkøb af en privat virksomhed.

Finans har talt med tre pensionskasser i Danmark, som alle i første omgang vender tommelfingeren nedad.

»Vores største udfordring med SPAC’s er, at vi per definition ikke ved, hvad pengene bliver brugt til, og derfor er vi ikke umiddelbart interesserede i at investere i dem,« skriver Danica Pension i et svar.

Vores største udfordring med SPAC’s er, at vi per definition ikke ved, hvad pengene bliver brugt til.

Danica Pension

Den svenske kapitalfond Bure Equity har for nyligt lanceret den første nordiske SPAC. Den hedder ACQ og bliver noteret i Stockholm. Nasdaq åbnede for muligheden i Sverige 1. februar, og børsen i Danmark følger snart efter.

Bure Equity planlægger at rejse 3,5 mia. svenske kr. til at købe en større privatejet virksomhed i Norden. Når selskabet er opkøbt, bliver det fusioneret ind i den tomme børsskal.

Blandt investorerne finder man pensionskassen AMF Pensionsförsäkring og Fjärde AP-Fonden, som bliver forvaltet af den svenske stat.

Fjärde AP-Fonden mener, at den svenske model er skruet bedre sammen end i USA, hvor flere af SPAC-bagmændene er blevet kritiseret for at tage sig for godt betalt i form af honorarer og billige warrants, mens aktionærerne bærer omkostningerne.

»Som en stor aktør på den svenske børs har det været vigtigt for os at støtte en SPAC med et mere beskedent kompensationsprogram. Det er markant anderledes, end det vi har set i USA, og forhåbentlig vil det sætte en ny standard for i hvert fald Sverige,« siger aktiechef Per Colleen.

Bure Equity lægger selv 700 mio. svenske kr. i selskabet og lover at holde fast i sine aktier i lang tid efter opkøbet.

Vi forventer ekstremt stor aktivitet.

Aloke Gupte, JP Morgan

Pension Danmark foretrækker dog at gå den traditionelle vej, hvor man stiller penge til rådighed for kapitalfonde uden om børsen.

»Vi ser ikke umiddelbart SPAC’s som et supplement til vores investeringer i unoterede selskaber, som i dag helt overvejende sker gennem tilsagn til veletablerede private equity-fonde, som har dokumenteret, at de igennem aktivt ejerskab kan skabe værdi. Vi har derfor ingen planer om at investere i SPAC’s,« lyder det i et skriftligt svar.

Velliv afviser også at benytte sig af SPAC, der står for special purpose acquisition company. Tidligere har kapitalfondene Altor og Polaris Equity også givet udtryk for forbehold over for fænomenet.

Amsterdam er i øjeblikket ved at positionere sig som den førende børs for SPAC’s i Europa, men London byder sig også til. Investeringsbanken JP Morgan vurderer, at Stockholm vil føre an i Skandinavien.

»Vi forventer ekstremt stor aktivitet over de næste tre, seks og ni måneder,« siger Aloke Gupte, meddirektør for bankens afdeling for kapitalmarkeder i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.