Privatøkonomi

Storinvestor: Her er 10 temaer, som kan påvirke aktiemarkedet

Den store britiske kapitalforvalter Schroders har udpeget 10 temaer, som kan komme til at præge aktiemarkedet i år og tiden fremover.

New York Stock Exchange (NYSE) på Wall Street er sindbilledet på USA's finansverden og regnes af mange for verdens vigtigste aktiebørs. Foto: AP/Mark Lennihan

Hvilke temaer kommer til at påvirke aktiemarkedet i år, når coronakrisen står til at lette sit tag i verden? Det har den store britiske kapitalforvalter Schroders givet sit bud på.

David Philpotts, der har titel af head of strategy i Schroders, peger i en kommentar på 10 teamer, som kan komme til at præge 2021 og tiden efter.

1. De gode nyheder er allerede indregnet i markedet

»Mange aktier og indeks er tæt på det højeste niveau nogensinde, og derfor er de mere sårbare over for negative nyheder,« lyder det fra David Philpotts.

2. Valueaktier kan stå foran comeback

»Vaccinenyhederne og mindre usikkerhed om det politiske landskab i USA ser ud til at være en katalysator for en ændring i markedet,« skriver David Philpotts med henvisning til, at dampen ser ud til at være gået ud af de aktier, som flere år har været højtflyvende, og at der dermed er en rotation undervejs.

3. Der kan ryge luft ud af en vækstboblen

»Investorerne har været forelskede i fortællingen om, at vinderen tager det hele. Det har været den succesfulde opskrift de seneste årti, men det vil formentlig ikke gentage sig,« lyder det fra Schroders.

Det bliver bl.a. begrundet med, at disse aktier er prisfastsat på et så højt niveau, at de skal leve op til meget høje forventninger.

4. Det amerikanske marked er prisfastsat på det højeste niveau i fem årtier

»Der er stadig mange gode muligheder inden for value-segmentet i USA, men modvinden for det amerikanske marked ser ud til at blive større,« vurderer David Philpotts.

5. Emerging Asien er billigt og har gode vækstudsigter

»Emerging Asien er billigere prisfastsat end de udviklede markedet, og der er samtidig både muligheder inden for vækst og value,« skriver David Philpotts.

6. Højere inflation er kun en risiko på kort sigt

»Inflationen kan nå op på et højere niveau end ønsket på kort sigt. Det kan skabe forvirring i centralbankerne og ryste både aktie- og obligationsmarkederne,« lyder det fra David Philpotts.

7. Medicinalaktier ser billige ud

»Medicinalaktier ser ud til at være prisfastsat på et attraktivt niveau. Det skyldes til dels, at de er defensive og at der kan komme en regulering af priserne på det amerikanske marked,« skriver David Philpotts.

8. Fokus på bæredygtighed er kommet for at blive

»Skiftet over mod bæredygtig brændsel vil være et vigtigt emne i forhold til investeringer i det kommende årti,« vurderer David Philpotts.

9. ”S” i ESG bliver vigtigere

»Pandemien har øget bevidstheden om vigtigheden af sociale problemer. Især inden for områder som mental sundhed og stigende ulighed,« skriver David Philpotts.

10. Tematisk investering

»Tematisk investering er forbundet med bredere tendenser, der ikke falder inden for den typiske klassificering af aktier efter branche eller sektor. Antallet af potentielle tematiske aktier ser ud til at stige dag for dag på grund af mere disruption sammenlignet med den seneste årti,« lyder det fra David Philpotts.

BRANCHENYT
Læs også