Serier

Indefrosne feriepenge: Senest den 26. marts forventes udbetalingen at åbne

Op mod 56 mia. kr. før skat er snart tilgængelige for danskerne i indefrosne feriepenge.

Corona rammer verden
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere sagt, at der vil blive åbnet for udbetalingen af de resterende feriepenge i slutningen af marts. Nu åbner LD Fonde og ATP for den mulige udbetalingsdato. Foto: Tariq Mikkel Khan

Tirsdag vedtog Folketinget det lovforslag, der sender de resterende to ugers indefrosne feriepenge ud til danskerne.

Hidtil har det af lovforslaget og fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lydt, at feriepengene ville blive sendt til udbetaling fra slutningen af marts.

En nøjagtig dato er der endnu ikke sat på udbetalingen af de op mod 56 mia. kr. før skat i feriepenge.

Indefrosne feriepenge
  • Lønmodtagerne har samlet 56 milliarder kroner før skat til gode i denne omgang. Pengene kan udbetales før tid, fordi de kan være med til at få gang i samfundet i en svær tid
  • I alt har arbejdsgiverne indberettet ca. 108 milliarder kroner i indefrosne feriepenge. Staten har lagt pengene ud for at skåne virksomhederne, fordi flere er presset økonomisk.
  • I alt hævede lønmodtagerne omkring 52 milliarder kroner før skat, da man i efteråret kunne hæve de første uger af de indefrosne feriepenge.
  • Oprindeligt skulle de indefrosne feriepenge være udbetalt, når man når folkepensionsalderen, medmindre man inden da af andre grunde trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og man i den forbindelse beder om feriepengene.
  • Det er frivilligt, om man vil have sine feriepengene udbetalt nu eller vente til senere. Lader man dem stå vil de blive forvaltet af LD Fonde.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Nu kan både LD Fonde og ATP, der begge er involveret i udbetalingen af feriepengene, dog løfte lidt af sløret.

»Åbningstidspunktet forventes at blive før påskeferien, altså senest den 26. marts,« skriver Christian Frederik Mortensen, seniorpresserådgiver i ATP, i en mail.

Det bliver bekræftet af Trine Bøje Forsby, kommunikationskonsulent i LD Fonde, som har det overordnede ansvar for de indefrosne feriepenge.

»Det er korrekt – det bliver senest den 26. marts,« skriver hun i en mail.

Så mange feriepenge har du til gode

Din månedsløn før skat i hele kr.:
Programmering: Boy Repenning

Da den første omgang af de indefrosne feriepenge blev udbetalt i efteråret 2020, var den forventede åbningsdato den 1. oktober. Der blev dog åbnet et par dage før.

Det samme kan ske denne gang, da både ATP og LD Fonde understreger, at den endegyldige åbningsdato ikke bliver meldt ud på forhånd, og at der først meldes noget ud, når der er åbnet for bestillingerne.

»Vi forventer at åbne, så snart vi er klar,« skriver Christian Frederik Mortensen fra ATP.

Ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, vil udbetalingen af de indefrosne feriepenge være en massiv saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi, hvis det går som i efteråret.

»Nationalbanken har tidligere estimeret, at kortomsætningen i oktober sidste år alene steg med 3 mia. kr. som følge af udbetalingen af de indefrosne feriepenge. Ser vi et lignende mønster her i foråret, så er der udsigt til at kortomsætningen bliver løftet med ca. 2-2,5 mia. kr. i april som følge af udbetalingen af de resterende feriepenge. Dermed vil udbetalingen af feriepenge direkte understøtte ca. 1.500 jobs,« skriver han i en kommentar.

I nogle af de stadigt nedlukkede brancher er man dog træt af timingen af denne omgangs feriepengeudbetaling.

Tore Stramer hæfter sig også ved, at restauranter og hoteller kan gå glip af det merforbrug, der kommer med de udbetalte feriepenge.

»Det er derfor også mit håb, at det bliver muligt at åbne landets restauranter i starten af april, så de også kan få gavn af de indefrosne feriepenge. Alternativt så vil forbrugsboomet igen primært finder sted i landets byggecentre, supermarkeder og på nettet,« skriver han i sin kommentar.

Danskerne fik sidste år mulighed for at få udbetalt de første tre ugers indefrosne feriepenge. De i alt fem ugers feriepenge skulle egentlig have været indefrosset som følge af den nye ferielov.

Men på grund af coronakrisen og de deraf følgende økonomiske problemer for mange virksomheder vedtog Folketinget sidste år i to omgange, at pengene skulle kunne komme til udbetaling.

Hvis man ikke bestilte de første tre ugers feriepenge i 2020, kan man nu få hele opsparingen udbetalt svarende til op til 5 ugers ferie.

Lader man pengene stå, bliver de forvaltet af LD Fonde, som automatisk udbetaler pengene ved folkepensionsalderen, medmindre man inden da af andre grunde trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og man i den forbindelse beder om feriepengene.

Læs også