Privatøkonomi

Danskernes pensionsopsparinger lider under de stigende renter

Rentestigningen på de lange obligationer gør ondt på pensionsselskaberne.

De danske pensionsopspareres enorme obligationsbeholdning på over 900 mia. kr. i stats- og realkreditobligationer har det skidt. Renten stiger hurtigt flere steder i verden. Og det koster på bundlinjen, fordi kurserne på obligationer falder.

Pensionsselskaberne har længe søgt over i andre investeringstyper end traditionelle obligationer, men stats- og realkreditobligationer udgjorde i 3. kvartal 2020 fortsat over 30 pct. af pensionsselskabernes samlede aktiver.

»Vores største udfordring lige nu er renten, og det den gør ved værdien af obligationerne. Forventningerne til et positivt afkast på obligationer i år er ikke eksisterende, og vi venter, at renten vil fortsætte med at kravle op i ’21 og ’22. Vi har længe være undervægtede i obligationer, men vi går ikke helt ud af dem, idet de virker stabiliserende, hvis tingene ikke går som forventet,« siger PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsen.

I PFA har investeringsafkastet frem til 17. marts for en opsparer med middel risiko og 15 år til pension været 3,5 pct.

Tine Choi Danielsen pointerer, at renterne stiger af de rigtige årsager, nemlig fordi de høje vækstforventninger får inflationen til at stige. Derfor har det også foreløbig været muligt at eliminere effekten af de stigende renter via afkast på aktier.

»Når vi kigger på historien, er alt som det skal være i starten af et opsving med høj vækst, stigende inflation og renter og stærke aktier. Men obligationer er et skidt sted at være, og jo lavere kuponrenten er, og jo hurtigere renten stiger, jo værre er det.,« siger chefstrateg Henrik Henriksen, Velliv.

Han siger, at en af grundene til, at renten stiger så hurtigt formentlig er, at obligationsmarkedet først meget sent opdagede opsvinget. Mens råvarer og aktier steg, og aktieinvestorerne begyndte at flytte flere penge over i cykliske aktier, blev renterne, hvor de var.

Lige nu stiger renten hurtigst i USA, hvor den 10-årige statsobligation er oppe i 1,7 pct., og hvor der ventes et meget stærkt opsving ovenpå præsident Bidens store hjælpepakke på godt 1.900 mia. dollars. Onsdag slog den amerikanske centralbankchef Jerome Powell fast, at FED ikke foreløbig har planer om at stramme pengepolitikken og vil tillade en inflation over 2 pct.

I Danmark fik boligkøberne for kort tid siden tilbud i 0,5 pct. 30-årige lån med fast rente. Nu er 1,5 pct. lånet ved at komme i spil. Den afdragsfri variant er tæt på kurs 100.

»Det er skidt for obligationerne, men vi er vendt tilbage til en normal verden, hvor renten følger med op, når aktier stiger som tegn på bedre økonomisk vækst. Vi har længe forberedt os på en situation med stigende renter, og vi har samlet set positivt afkast for året,« siger Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.