Privatøkonomi

Boligejere løber stor risiko: Hver tredje lån er et afdragsfrit flekslån

Flere boligejere end normalt har sikret sig et lån med afdragsfrihed under coronakrisen.

Lysten til at vælge lån med afdragsfrihed er steget under coronakrisen. Foto: Colourbox

Der er igen kommet luft under de afdragsfrie lån. Efter flere års stagnation stiger antallet nu for første gang, og i dag er der afdragsfrie lån for 787 mia. kr., viser nye tal fra Nationalbanken.

Det er en stigning på 27,2 mia. kr. på blot et år. De afdragsfrie lån udgør dermed 72 pct. af den samlede udlånsvækst. Kun nye lån for 10,8 mia. kr. er med afdrag.

I realkreditinstitutterne glæder man sig over, at de fleste af de nye afdragsfrie lån er med fast rente. Det ændrer dog ikke ved, at afdragsfrie lån fortsat er meget populære hos boligejere med flekslån. Hvert tredje realkreditlån i Danmark i dag er et flekslån med afdragsfrihed indbygget.

Dermed løber de pågældende en stor risiko. Dels løber de en stor renterisiko, dels beskytter de sig ikke mod prisfald gennem afdrag.

Og at afdragsfriheden i højere grad hældes over på lån med fast rente, behøver slet ikke være boligejernes eget valg, mener Nationalbanken, der betegner stigningen i løbet af året som »markant«.

Lånestramninger i de store byer betyder, at boligejere med høj gæld ikke længere kan få afdragsfrie flekslån og derfor er tvunget over i fast rente.

Udbredelsen af afdragsfrihed varierer voldsomt fra kommune til kommune. Andelen af den samlede realkreditgæld med afdragsfrihed ved årsskiftet var kun 18 pct. i Lolland Kommune mod hele 69 pct. i Gentofte.

I Nordsjælland og omkring de større byer er der flest midler bundet i mursten.

Mikkel Høegh, afdelingsdirektør, Jyske Realkredit

Generelt er afdragsfrihed mest udbredt i og omkring de større byer og i Nordsjælland, oplyser Nationalbanken.

Det er der en logisk forklaring på, mener afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, Mikkel Høegh. Stor friværdi ikke mindst i Københavns-området og Nordsjælland har skubbet til udviklingen.

»Realkreditinstitutterne har introduceret de såkaldte frihedsprodukter i 2020, hvor visse boligejere med friværdi kan få 30 års afdragsfrihed. Det er således ikke overraskende, at afdragsfrihed er mest udbredt i Nordsjælland og omkring de større byer, hvor der er flest midler bundet i mursten,« siger Mikkel Høegh.

Negative renter på flekslån kan også have lokket boligejerne. I dag er lidt over hver fjerde flekslån med negativ rente.

De afdragsfrie lån har altid været populære blandt de ældste boligejere. Men muligheden for at få 30 afdragsfrie år kan have fået nogle af de næstældste boligejere til at hoppe med på vognen, mener Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

»Den lange afdragsfrie periode giver stor tryghed i budgettet, og det kan få nogle til at sænke barren for, hvor stor en friværdi de ønsker, før de starter på afdragsfriheden,« mener hun.

I Danmark er der ca. 1,4 mio. boligejere. Det betyder, at der i dag er omkring 626.600 boligejere med et afdragsfrit lån. For ét år siden lå antallet på 617.100.

Læs også