Privatøkonomi

Nye tal stikker ud: »Det vidner om, at vi befinder os i et højst usædvanligt boligmarked«

Flere steder på boligmarkedet var de gennemsnitlige nedslag negative i marts, viser nye tal fra boligsiden.dk.

Bornholm er ét af de steder i landet, hvor nedslagene på sommerhuse i marts endte med at være negative.
Foto: Lars Krabbe.

På nogle dele af boligmarkedet kom man ikke langt i marts, hvis man forsøgte at prutte prisen ned. Flere steder skulle man rent faktisk have flere penge op af lommen, end ejendommen var sat til salg for, for at ende som køber. Det resulterede i, at de gennemsnitlige prisnedslag i nogle kommuner var negative i marts, viser nye tal fra boligsiden.dk.

»Der har altid været boliger, der er blevet handlet op, fordi der har været flere interesserede købere, men det er usædvanligt, at det gennemsnitlige afslag er negativt, når det opgøres for en hel kommune. Det er en tydelig markering af, at vi befinder os i sælgers marked,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Ifølge Nordea Kredit var det tilfældet i Egedal Kommune i Nordsjælland. Her lød det gennemsnitlige nedslag på minus 0,2 pct. for villaer og rækkehuse i marts.

Det samme gjorde sig gældende på markedet for sommerhuse på Bornholm, i Frederikssund, Halsnæs og Odsherred. Her endte nedslagene i marts mellem minus 0,1 pct. og minus 0,9 pct.

»Der er normalt stor konkurrence mellem ejendomsmæglerne, når en bolig sættes til salg. Det gælder ikke mindst i øjeblikket, hvor der er få sælgere og mange købere. Mæglerne konkurrerer ikke kun på god service, men også på at sætte den højeste pris, da sælgerne kan være fristet til at vælge den mægler, der har de højeste tanker om deres bolig,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

»Mæglerne plejer derfor at have en frisk tilgang, når boligen skal vurderes, og derfor er det ualmindeligt, at nedslagene er negative. Det vidner om, at vi befinder os i et højst usædvanligt boligmarked, hvor priserne stiger hurtigere, end ejendomsmæglerne kan være med,« udtaler Lise Nytoft Bergmann.

For hele boligmarkedet endte det gennemsnitlige prisnedslag i marts for villaer og rækkehuse på 2,1 pct., 1 pct. for ejerlejligheder og 1,6 pct. for sommerhuse. I Nordea Kredit hæfter man sig ved, at det er det laveste nedslag i de ca. 11 år, som boligsiden.dk har tal for.

BRANCHENYT
Læs også