Privatøkonomi

Danskernes indlån i banken sætter rekord

Danskernes samlede indlån i bankerne steg i marts til et nyt rekordniveau, viser nye tal fra Nationalbanken. Alene det seneste år er det samlede indlån steget med næsten 60 mia. kr.

Arkivfoto: Lars Krabbe

Aldrig nogensinde før har danskerne haft så mange penge stående i banken som nu.

Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser, at danskernes samlede indlån i bankerne i marts var på hele 1.023 mia. kr.

»Den seneste måned er danskernes opsparing skudt i vejret, fordi der blev åbnet op for udbetaling af de sidste to ugers indefrosne feriepenge. Dertil blev der udbetalt udbytter i marts. Stigningen sender danskernes opsparing hos bankerne til det højeste niveau nogensinde,« siger Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene.

Danskernes indlån i bankerne er bare vokset og vokset det seneste år. Sammenlignet med marts for et år siden er det samlede indlån steget med næsten 60 mia. kr.

Allerede i efteråret sidste år, da de første tre ugers feriepenge blev udbetalt, passerede danskernes indlån i banken den historiske milepæl på 1.000 mia. kr. – altså en billion kroner.

Og det er netop kombinationen af de udbetalte feriepenge og manglende forbrugsmuligheder på grund af coronanedlukningen, der har fået opsparingerne til at skyde i vejret.

»Der har ikke været de samme muligheder for at gå på restaurant, og i længere perioder har de fysiske butikker også været lukket. Tilmed har rejserestriktionerne lagt en dæmper på muligheden for at tage på ferie i udlandet,« siger Kristian Skriver.

»Ser vi fremad, kan de store opsparinger komme dansk økonomi til stor gavn. Når samfundet snart genåbner, vil danskerne kunne trække på de bugnende bankbøger og sætte gang i forbruget herhjemme,« tilføjer han.

Fordeler man beløbet på 1.023 mia. kr. på ud over den danske befolkning, svarer det til, at hver voksne dansker har næsten 220.000 kr. stående i banken.

En stor del af milliarderne er dog koncentreret hos en ganske lille procentdel af befolkningen. Ifølge tal fra Nationalbanken står 1 pct. af de danske privatkunder for ca. 21 pct. af det samlede indlån i bankerne.

Læs også
Top job