Privatøkonomi

Strateger: »Svinedyre« danske aktier går en hård tid i møde

Efter et stærkt 2020 er danske aktier i C25-indekset haltet bagud i år. Den tendens kan fortsætte i mange måneder endnu, så længe finansmarkederne handler på genåbning og risikoen for inflation, vurderer flere banker.

Danskere skal måske se bort fra deres favoritaktier i den kommende tid - nemlig danske aktier. Foto: Finn Frandsen

Trods en perlerække af kvartalsregnskaber fra kernespillere i C25-indekset som A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk, så advarer en lang række strateger kunderne mod at købe danske aktier. De er nemlig for dyre, deres afkastpotentiale er for lavt, og der er mere interessante muligheder andre steder.

Sådan lyder det fra strategerne hos Nordea, Jyske Bank og Sydbank.

»Det kan godt være, at de danske aktier imponerer lige nu, men fremover kommer de til at klare sig dårligt. Danske aktier er svinedyre for nu at sige det, som det er,« siger Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea.

C25-indekset var blandt de største vindere under pandemiens første fase i marts sidste år. Men siden midten af november, hvor det stod klart, at vaccinerne kunne sikre et globalt opsving i år, er de sakket langsomt bagud.

Og det blev kun værre, da frygten for inflation i år pressede renterne i både USA og Europa op.

Det mindsker ifølge Simon Kristiansen værdien af den del af virksomhedernes indtjening, som ligger langt ude i fremtiden. Netop de indtjeninger fylder meget i værdien af mange danske selskaber som Vestas og Ørsted, der har set deres aktiekurser styrtdykke.

Hidtil i år har C25-indekset haft et totalafkast, der inkluderer både kursgevinster og dividender, på omkring 5 pct. Målt i danske kroner har afkastet i samme tidsrum været 15 pct. i det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks og næsten 20 pct. i svenske aktier.

Udviklingen vil ifølge Jyske Banks chefstratreg Ib Fredslund Madsen fortsætte mindst et par måneder frem. Og Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, mener, at danske aktier risikerer at sakke agterud i forhold til resten af Europa i helt op til et år frem.

»Jeg forventer, at genåbningstemaet bliver stort de næste 12 måneder, og det favoriserer de selskaber, som har været coronataberne. Dem har vi ikke ret mange af herhjemme,« siger Jacob Pedersen.

Nordea har nu en decideret ’undervægt’-anbefaling på danske aktier og foretrækker i stedet det amerikanske aktiemarked.

Simon Kristiansen fra Nordea peger på, at de danske virksomheders indtjening forventes at vokse 23 pct. i år mod 33 pct. for de amerikanske selskaber.

Samtidig er de danske aktier dyrere. Den såkaldte forward price earning, der angiver, hvor mange gange markedet er villige til at betale de kommende 12 måneders indtjening, ligger på 26 for danske aktier mod 23 for de amerikanske.

Det er begge tilfælde i den dyre ende i forhold det globale gennemsnit på omtrent 16.

Danske detailinvestorer lagde alligevel 3,4 mia. kr. mere netto i investeringsforeninger med danske aktier i årets tre første måneder, ifølge Finans Danmark.

I alt har danskerne cirka 8,5 pct. af deres aktieformue i investeringsforeninger fokuseret på danske aktier.

Det er mere end de godt 7 pct. ved udgangen af 2019 og mere end de godt 2 pct., som det danske aktiemarked fylder globalt.

»Der er mange, som har mange danske aktier. Men det er ikke lige der, man skal smide sine penge lige nu. Det kan være en god idé at kigge andetsteds,« siger Ib Fredslund Madsen.

Læs også