Så meget skal du have sparet op, når du går på pension
Opsparingen til alderdommen skal bestå af flere elementer – ikke blot pension.
Først den gode nyhed: 80 pct. af pensionisterne føler sig økonomisk trygge.
Så den dårlige: Det gør 20 pct. altså ikke.
Det sidste betyder, at pensionsselskaberne skal have bedre fokus på den gruppe, fastslår cheføkonom i Velliv Jens Christian Nielsen.
Antallet af økonomisk usikre pensionister har stort set været konstant, men det er faktisk lidt højere end for 10 år siden.
Gruppen består typisk af danskere, der ikke har fået sparet op til en privat pension og derfor alene skal leve af folkepensionen.
»Det kan enten skyldes, at man i store dele af livet har været uden for arbejdsmarkedet, eller måske har fravalgt pensionsopsparing som selvstændig. Vi skal have fokus på at få alle med på vognen,« lyder det fra Vellivs cheføkonom.
En anden grund til utrygheden er, at pensionister i dag stiller langt større krav til livet generelt. Mange er sunde og friske og vil både rejse og være aktive på andre måder. Det stiller store krav til økonomien.
Pensionsselskaberne anbefaler som udgangspunkt ikke kun at spare op i pensioner. At sprede opsparingen på flere aktiver er langt bedre og sikrere. Samtidig giver det stor fleksibilitet. Det drejer sig om specielt:
- Pensionsopsparing.
- Fri opsparing.
- Evt. friværdi i ejerbolig.
Pensionsopsparingen skal udgøre ca. syv årslønninger på pensionstidspunktet. Derudover anbefaler Velliv at have to til tre årslønninger i frie midler eller friværdi.
Drømmer man om tidlig pension, skal man overveje at spare yderligere to til tre årslønninger op i pension eller frie midler.