Privatøkonomi

Skattesag om bitcoin-gevinst: Dansker slipper for regning på 100.000 kr.

For første gang nogensinde er det lykkedes en dansker at vinde en skattesag om bitcoins.

Artiklens øverste billede
En dansker slipper for en stor skatteregning på sin bitcoin-gevinst. Foto: Benoit Tessier / Reuters/Scanpix 2016

En dansker kan nu endegyldigt stikke en bitcoin-gevinst på 215.272 kr. i lommen uden at skulle betale skat af fortjenesten.

Det viser en ny afgørelse fra Landsskatteretten, som er omtalt i revisionsfirmaet BDO’s nyhedsbrev Depechen.

Ifølge Henning Boye Hansen, chefkonsulent i BDO, slipper danskeren derfor for en skatteregning på over 100.000 kr., da beskatningen oftest er over 50 pct. for sådan type gevinster.

»I mine øjne er afgørelsen rigtig, og man kan undre sig over, at det skulle være nødvendigt at gå i Landsskatteretten med den slags,« siger han.

Ifølge Henning Boye Hansen, chefkonsulent i BDO, giver den nye afgørelse fra Landsskatteretten håb for personer, som købte bitcoins for mange år siden.

Danskeren vandt skattesagen, fordi retten vurderede, at bitcoins købt for 150 kr. i 2012 ikke var erhvervet i spekulationsøjemed.

Danskeren købte bitcoins for at betale kontingent i en forening, som arrangerede foredrag om bitcoins og kun tog imod betaling i kryptovalutaen.

Vedkommende solgte sine bitcoins i flere omgange i 2017 og 2018, fordi de var blevet så meget værd, at han ikke fandt det forsvarligt at opbevare dem på hans computer eller andre bitcoin-platforme. Salget af bitcoins indbragte ham over 200.000 kr.

Da der ikke findes særlige regler for beskatning af investering i kryptovalutaer, behandles gevinster og tab på den slags derfor som udgangspunkt efter de gamle regler i statsskatteloven.

Det betyder, at gevinster og tab kun skal medtages på indkomstopgørelsen, hvis investeringen er foretaget med henblik på at tjene penge.

Skattestyrelsen mente, at danskeren skulle beskattes. Det var Landsskatteretten ikke enig i.

»Afgørelsen er en fin illustration af, at Skattestyrelsen i deres hidtidige praksis har fokuseret mere på fortjenestens størrelse end på omstændighederne ved købet. Afgørelsen giver håb for andre investorer, der sprang på vognen dengang, hvor ingen vidste, hvad bitcoins var og mere købte af nysgerrighed end med tanke på værdistigning,« siger Henning Boye Hansen.

Han mener, at Skattestyrelsen nu må ændre praksis på området og altså kigge på, hvad der har været årsagen til køb af kryptovalutaer frem for, hvad investoren har fået ud af det.

Men hvordan afgør Skattestyrelsen så, om bitcoins er købt som spekulation eller ej?

»Små investeringer for mange år siden i kombination med få eller ingen handler efterfølgende taler for ikke-spekulation. Investering af store beløb i kombination med mange handler taler for det modsatte,« siger Henning Boye Hansen.

Skattestyrelsen har i stigende grad interesseret sig for danskeres handel med kryptovalutaer. I 2019 fik styrelsen adgang til oplysninger om 20.000 danskeres handler med kryptovalutaer fra tre danske kryptobørser.

Hidtil har Skattestyrelsens kontrol af handel med kryptovalutaer ført til 30 mio. kr. i skatteopkrævninger. I 67 pct. af kontrollerne har der ifølge Skattestyrelsen ikke været betalt korrekt skat.

De kontrollerede handler har været i perioden fra 2015 til 2019.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.