Det er tæt på umuligt at få lov at købe hus på landet
Det kan være svært - og ende med at blive en dyr fornøjelse - hvis man går og drømmer om et hus på landet, viser en undersøgelse fra Realmæglerne.
Bankerne presser boligkøbere til at søge mod de store byer, og der er ikke meget hjælp at hente, hvis man gerne vil have et hus på landet. Derfor er flere og flere nu begyndt at ty til pantebrevslån i stedet for, men det er ikke bare dyrt - det er også risikabelt.
Det skriver bl.a. TV2.
Selvom kvadratmeterpriserne er meget højere i byzoner end i landzoner, er det alligevel sværere at få lov at låne til et hus i sidstenævnte område.
En ny undersøgelse fra Realmæglerne viser, at 25 pct. af de adspurgte mæglere oplever, at kunder har svært ved at få lov at låne i banken til landejendomme. Og det er for dårligt, mener bl.a. erhvervsminister, Simon Kollerup (S).
»Lige nu er der rigtig mange danskere, som ikke kan få et lån til deres drømmehus eller til at starte en virksomhed, bare fordi de bor på landet. På grund af deres postnummer,« sagde han i en video på sin Facebook-side tilbage i oktober.
Grunden til at bankerne ikke ønsker at låne penge ud til boligkøb på landet er ganske simpel, lyder det fra Kasper Poulsen, indehaver af Realmæglerne i Hjørring. Det er fordi, at der er større sikkerhed for, at boligerne holder deres værdi i de store byer, forklarer han til TV2
Og det har nu fået flere og flere boligsøgende til at låne pengene hos pantebrevsselskaber i stedet, erfarer mediet. Her har man lavet en rundringning, som viser, at landets største pantebrevsselskaber har oplevet stor vækst igennem de seneste år.
Men man skal passe på, advarer boligadvokat hos Virtus Advokater, Rasmus Agathon.
»Du får en højere og dyrere ydelse, og dermed er du også mere risikofølsom i den situation, at din indtægt må ændre sig. Det kan for eksempel være, hvis noget ændres i dit arbejdsliv,« siger han til TV2.