Privatøkonomi

Så meget kan 1 pct. i opsparing udvikle sig til

Myten om, at det kræver stort økonomisk overskud for at forbedre sin økonomi i pensionsalderen, holder ikke.

Der skal ikke specielt meget til for at polstre sin pensionsordning.

En årlig indbetaling på blot 1 pct. af lønnen har en vis effekt, viser beregninger fra Danica.

En person, der tjener 300.000 kr. og altså indbetaler 3.000 om året, får 170.200 i ekstra pension, hvis han eller hun begynder som 30-årig og 65.800 kr., hvis vedkommende først begynder som 50-årig.

»Du kan forbedre din pensionisttilværelse væsentligt ved at give et forholdsvis lille ekstra bidrag på eksempelvis 1 pct. af lønnen. Gør du det tidligt og med renters rente-effekten, får det stor betydning for din fremtid,« siger Britt Ambjørn Christiansen, der er seniorøkonom hos Danica.

Det er oplagt at supplere sin pensionsordning, når man skifter arbejde og dermed skal forholde sig til sin pensionsordning via ens nye arbejdsgiver, mener hun.

Netop pensionsopsparing kan være svært at forholde sig til som 30-årig. Men tidlig indbetaling giver mere fleksibilitet senere, mener hun.

»Jo senere man starter opsparing, desto kortere tid har man til at spare det eventuelt manglende op, og desto mindre nyder man godt af renters-rente-effekten. Det kan betyde, at man kan blive nødt til at sætte mere til side på et senere tidspunkt i livet for at få sparet tilstrækkeligt op,« mener Britt Ambjørn Christiansen.

Danicas beregninger tager udgangspunkt i de såkaldte samfundsforudsætninger. De er udarbejdet af Rådet for Afkastforventninger og tager med udgangspunkt i den historiske udvikling højde for både op- og nedture på finansmarkederne.

Læs også
Top job