Privatøkonomi

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Flere tegn på, at boligfesten slutter: Et af dem overrasker

Normalt er det på ejerlejlighederne i de store byer, man kan måle op- og nedture på boligmarkedet. Sådan er det ikke nødvendigvis denne gang.

Lysten til at se på sommerhuse er faldet markant. Det er godt nyt for dem, der er interesserede i at købe. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Der er nu flere tegn på, at boligmarkedet er ved at ryste euforien af sig.

For anden måned i træk er udbuddet af boliger steget, så det igen har rundet de 39.000, viser nye ugetal fra Boligsiden.dk. Der er nu udbudt 39.200 boliger. Det er det højeste udbud siden uge 3.

Udviklingen er en lettelse for ejendomsmæglere, banker og realkreditinstitutter, der længe har ønsket en bedre balance mellem udbud og salg. Det giver et langt mere smidigt marked med priser, der afspejler det reelle niveau. Samme balance ses på aktiemarkedet.

Det er altså hverken sælgere eller købere, der kan diktere priserne.

Men der er også en anden udvikling, der peger i den retning, påpeger en af boligmarkedets mest erfarne aktører, Jan Nordmann, der er kommunikationschef for Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC.

Normalt er det på ejerlejlighederne i de store byer, hvor man først kan måle, at boligmarkedet vender. Det er her, ændringerne er størst og kraftigst.

Men i øjeblikket skal man rette opmærksomheden mod en anden del af boligmarkedet, mener Jan Nordmann. Denne gang er det sommerhusene. Salget har boomet, og priserne er steget over 25 pct. på blot et år.

»I min optik er ændringer på denne del af markedet med stor sandsynlighed et varsel om, at hele markedet vender,« lyder vurderingen fra Jan Nordmann.

EDC har lavet en opgørelse, der viser en radikal ændring i forholdet mellem udbud og salg.

Frem til marts 2021 blev der solgt flere sommerhuse, end der blev sat til salg. Men nu er det modsat. Selvom sommeren står for døren, er lysten til at købe sommerhus faldet markant. I maj faldt antallet af fremvisninger af sommerhuse med hele 42 pct. i forhold til samme måned sidste år.

Udviklingen vil med stor sandsynlighed betyde, at sælgerne må forberede sig på ikke længere kunne sælge med et fingerknips, og at køberne vil få mere mod på at forhandle om prisen, mener Jan Nordmann.

Læs også
Top job