Privatøkonomi
BREAKING

Derfor er verdenshistoriens billigste boliglån ikke billigst længere

Det kræver en solid økonomi at optage et realkreditlån med 10 års løbetid. Til gengæld får man hurtigt høvlet gælden af.

De eneste journalister, der ikke ringede, var formentlig dem fra Nordkorea.

Ellers ringede resten til afdelingsdirektør i Jyske Invest, Mikkel Høegh, da det 10-årige lån med en rente på -0,5 pct. blev indført for knap to år siden.

Det var første gang i verdenshistorien, at et boliglån med en fast negativ rente. Herhjemme kendte vi indtil da kun til negativ rente på lån med variabel rente.

Lånet er med Mikkel Høeghs ord ikke »folkeligt,« da det har en skrap afdragsprofil og en meget høj ydelse.

Men både dette og andre 10-årige lån med lave renter har været overraskende populære primært til boligforbedringer eller endda bilkøb. Den typiske låner har en pæn friværdi.

Men nu har -0,5 pct.-lånet krydset den magiske kursgrænse på 95. Som udgangspunkt anbefaler realkreditinstitutterne ikke at optage lån med en kurs lavere end de 95.

Det giver ingen mening at påføre sig selv et større kurstab, når man vælger 10-årige lån. Derfor overtager det 10-årige 0 pct.-lån nu scenen.

Det ser man tydeligt i Totalkredit, hvor 0 pct.-lånet vælges af stort set alle, der vil have lån med 10 års løbetid, oplyser chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.

Kursen på det lån ligger lige nu lidt under 98.

Kursforskellen giver et kurstab, der er ca. 22.000 kr. større pr. lånte million, hvis man vælger -0,5-procentlånet. Totalkredit har udestående 10 årige lån på ca. 2 mia. kr. ligeligt fordelt mellem 0 og -0,5 pct.

BRANCHENYT
Læs også