Privatøkonomi

Boligøkonomer om nye tal for boligmarkedet: »Det er en rigtig god nyhed«

Det er positivt, at aktiviteten på boligmarkedet er faldet for anden måned i træk, lyder det fra økonomer.

Aktiviteten på boligmarkedet har været faldende to måneder i træk. Foto: Jens Dresling

Der er nu kommet endnu et tegn på, at trykket på boligmarkedet er ved at falde. For anden måned i træk er antallet af bolighandler nemlig faldet, viser de seneste tal fra Boligsiden. Det er i den nuværende situation et positivt tegn, lyder det fra flere økonomer.

»Det er en rigtig god nyhed,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Antallet af solgte boliger ligger fortsat 20 pct. over niveauet fra 2020, men i maj blev der solgt samlet solgt 10.544 huse, ejerlejligheder og sommerhuse, hvilket svarer til et fald på 3 pct. i forhold til april.

»Boligmarkedet har været rødglødende det seneste år, og derfor er det glædeligt, at farten nu er på vej ned. Handelsaktiviteten er faldet to måneder i træk, men niveauet er stadig højt, og det tyder på, at vi får en blød landing oven på en meget hektisk periode. Det er lige, som vi havde håbet på,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

I Nykredit kalder man faldet for en kærkommen udvikling.

»Afkølingen må gerne fortsætte de kommende måneder, da aktiviteten, og ikke mindst priserne har fået lige lovlig høj fart på nogle steder i landet. Når boligpriserne i en længere periode stiger mere end indkomsterne, øges risikoen for bratte opbremsninger og prisfald,« skriver Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, i en kommentar.

Samme melding kommer fra Arbejdernes Landsbank.

»Den spæde nedgang sammenlignet med de foregående måneder er positiv, da boligmarkedet har godt af at bremse lidt op. Farten er alt for høj. Den høje efterspørgsel kombineret med et lavt udbud har trukket de årlige prisstigninger op over 15 pct. Det bør ikke fortsætte, hvis vi fortsat skal have et boligmarked i balance,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

I Nykredit forventer man, at temperaturen på boligmarkedet i den kommende tid vil falde. Det bygger man bl.a. på, at der også er tegn på, at prisstigningerne er aftagende.

»Vi forventer, at boligmarkedet vil forsætte en gradvis afkøling i de kommende måneder med fortsat dalende antal bolighandler, hvor de seneste rentestigninger for alvor vil begynde at sætte deres præg på boligmarkedet,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også