Ny analyse: De grønne aktier kan falde med mere end 40 pct.
Historien viser, at der er en stor risiko for et brat fald, når en sektor er steget ligeså meget som de grønne aktier. »Man skal virkelig passe på,« advarer Nykredits chefstrateg.
De grønne aktier er nu steget så meget og på så kort tid, at de kan måle sig med tidligere tiders finansbobler.
Det øger faren for, at et grimt kursfald venter om hjørnet, viser en ny analyse fra Nykredit.
»Det er sket mange gange før, at kurserne er kommet for højt op, selv om de bliver båret af en stærk tendens. Det er ikke sikkert, at det sker for grøn energi, men risikoen er større efter det forløb, vi har været igennem,« siger chefstrateg Frederik Engholm.
Nykredits analyse ser nærmere på perioder, hvor samfundsomvæltende narrativer har skabt aktie-eufori.
Den tager afsæt i et kendt Harvard-studie fra 2017, som konkluderer, at sandsynligheden for et krak skyder i vejret, hvis en sektor pludselig går i udbrud.
Det skete for biler i 1920’erne, fjernsyn i 60’erne og it i 00’erne. Nu kan den grønne omstilling i 2020’erne måske føje sig til listen, advarer Nykredits chefstrateg.
»Man skal virkelig passe på med at tro, at hvis en trend bare er stærk nok, så er det ensbetydende med, at aktier inden for den sektor kun kan gå frem. Det er en alt for naiv tilgang,« siger Frederik Engholm.
I halvdelen af de 42 historiske tilfælde, som Nykredit har fundet frem til, er en voldsom optur blevet afløst af et fald på mindst 40 pct. inden for to år. Det er på linje med det amerikanske studie, som undersøgte bobler fra 1928 til 2014.
Siden februar er noget af gassen da også gået af den bæredygtige ballon. Kursraketter inden for alt fra brint over batterier til vandrensning er blevet ramt af fald. Selv solide vindselskaber som Vestas og Ørsted har tabt højde.
Ifølge Frederik Engholm er det for tidligt at sige, om vi er vidne til begyndelsen på en større nedtur i stil med de historiske krak.
»Det kan lige såvel hænge sammen med de stigende renter, men man skal være opmærksom på, at risikoen er der,« siger han.

Det grønne tema bliver især drevet af de store professionelle investorer, herunder pensionskasser, som er underlagt krav om at bruge pengene bæredygtigt. Men det er også populært blandt private, som er begyndt at investere under coronakrisen.
I maj lå Vestas, Ørsted og det norske cleantech-selskab Quantafuel i top 5 over de mest købte aktier på den danske del af handelsplatformen Nordnet, som henvender sig til småinvestorer.
»Det her investeringstema er lidt ligesom Roskilde Festival. Når hegnet bliver væltet, så strømmer alle folk ind på én gang, og de har fart på. Det er det, vi har set under krisen,« siger investeringsøkonom Per Hansen, som af samme grund maner til besindighed.
»Der vil komme et udskilningsløb på et tidspunkt, og det er meget svært at udpege vinderne allerede nu. Så det er bestemt ikke uden risiko for private at investere i den her sektor,« siger han.