Privatøkonomi

715.000 boligejere får langt om længe skat tilbage: Her er de store vindere

Forsinkelsen af de nye ejendomsvurderinger har været dyr for staten, men boligejerne er reelt gået glip af deres egne penge i 10 år.

Efter 10 års ventetid er der nu håb forude. 715.000 boligejere vil få for meget betalt boligskat tilbage. Men først skal vurderingerne sendes ud. Arkivfoto: Jens Dresling

Det burde ikke være en nyhed, men det er det.

Ejendomsvurderingerne sendes langt om længe ud. Det betyder, at ca. 715.000 boligejere kan få den boligskat tilbage, som de har betalt for meget siden 2011. Det er dog stadig uvist, hvornår alle har fået deres vurderinger.

At de sendes ud, inden den nye boligskattereform træder i kraft i 2024, blev onsdag bekræftet af skatteminister Morten Bødskov.

Langt hovedparten af de 715.000 boligejere bor i provinsen, og der er stor forskel på, hvor mange penge de har til gode.

De helt store vindere er boligejere i Odsherred, Vordingborg og Struer. De skal i gennemsnit have over 30.000 kr. tilbage, og det er før rentetilskrivning for 2021.

En ganske stor trøst for forsinkelsen er, at de pågældende boligejere har fået en skattefri rentegevinst på 6,2 pct. hvert eneste år, vurderingerne har været forsinkede.

Der er dog ingen tvivl om, at pengene ville være faldet på et tørt sted. Ejendomsmæglerne i landområderne har i årevis håbet på, at pengene ville blive udbetalt, fordi det ville sætte gang i forbruget og væksten i lokalsamfundene og dermed også i boligmarkedet.

Forsinkelsen har også haft konsekvenser for beskæftigelsen, mener man i Dansk Erhverv. Hvis bare halvdelen af den tilbagebetalte skat ville blive kanaliseret ud i forbrug, kunne det havde udløst 6.500 nye arbejdspladser.

BRANCHENYT
Læs også