Privatøkonomi
BREAKING

Regning fra USA: De danske boligrenter kan få et skub opad

Når de amerikanske renter stiger, følger de danske boligrenter altid med. Spørgsmålet er blot, hvor meget?

De dage er for længst forbi, hvor de danske boligrenter blev bestemt herhjemme. Nu er det i høj grad udviklingen i USA, der sætter retningen for de lange danske boligrenter. Foto: Richard Drew/AP

Alt tyder på, at de danske boligrenter får et skub opad.

Onsdag aften kunne den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell fortælle, at banken fortsætter med at støvsuge obligationsmarkedet. Det holder renterne nede.

Men det blev også mere end antydet, at styringsrenterne ville blive hævet to gange i løbet af 2023. Det fik de amerikanske renter til at stige, og det vil med stor sandsynlighed smitte af i Danmark, mener chefanalytiker i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj.

»Typisk stiger danske renter også, når amerikanske gør, men ikke en-til-en. Vi kan godt se højere danske renter torsdag morgen - nok især i den lange ende, f.eks. danske 30-årige realkreditrenter,« siger Mikael Olai Milhøj.

Den europæiske centralbank, ECB, er et helt andet sted en den amerikanske centralbank, FED.

ECB er også ude med støvsugeren og samler obligationer op for milliarder hver eneste dag. Det er med til at holde de korte renter som flekslån nede.

Udviklingen har været tydelig længe. Forskellen mellem renterne på fast rente- og flekslån er steget markant.

Det er ikke særlig godt nyt for det danske boligmarked. Ved begyndelsen af året kunne man få et 30-årigt realkreditlån med en fast rente på 0,5 pct. Nu er renten 1,5 pct.

Der er endda netop kommet et 2 pct.-lån på markedet. Det er et lån med 30 års afdragsfrihed.

Der ligger en simpel logik bag rentebevægelserne.

»Når amerikanske renter stiger, bliver de også mere attraktive for nogle at holde, og så køber man dem i stedet for europæiske. Så stiger renten også der. Det er en ud af flere faktorer,« mener Mikael Olai Milhøj.

BRANCHENYT
Læs også