Privatøkonomi

Opgør med nulrenter: Stadig flere forældre investerer for deres børn

Børn og unge fra 0-19 år ejer nu aktier for over 10 mia. kr. Flere banker melder om en stor vækst i børnedepoter.

Flere danske forældre og bedsteforældre begynder nu at investere for deres børn. Foto: Arkiv

Aktiefeberen har ramt børneværelserne. Flere børn får nu aktier i fødselsdagsgave eller får lidt penge investeret hver måned. Danskere har ellers været meget utilbøjelige til at investere for deres børn. Og mere end 2/3 af børneopsparingen står i kontanter til ingen rente.

Men i takt med at flere voksne er blevet aktionærer, har flere også valgt at investere for deres børn. Nordnet har oplevet en kraftig vækst i værdipapirdepoter til børn, mens Danske Bank taler om en kraftig stigning i handelsaktiviteten.

Børneopsparing eller opsparing for børn
  • Børneopsparingskontoen må der sættes 6.000 kr. om året ind på – højst 72.000 kr. samlet. Pengene skal bindes mindst syv år ad gangen og kan udbetales, når barnet er 14, 18 eller 21 år. Afkastet på kontoen er skattefrit.
  • Ulempen som investor er, at kontoen bliver opgjort på den aftalte dag, hvilket er uheldigt, hvis markedet lige er dykket 20 pct. Eksperter siger, at den unge i sådan et tilfælde kan vælge at genkøbe investeringerne og holde dem til bedre tider. Ved salg vil afkastet i så tilfælde blive beskattet.
  • Nogle vælger i stedet for at oprette et værdipapirdepot eller en aktiesparekonto for deres børn eller børnebørn. Her er ikke de samme begrænsninger for det investerede beløbs størrelse. Ligesom det er investors eget valg, hvornår værdipapirerne skal sælges.
  • Hvis der er tale om et almindeligt aktiedepot, og pengene sættes i kapitalbeskattede danske fonde eller udenlandske ETF’er og fonde, der ikke står på Skats positivliste, kan barnets frikort formentlig dække det løbende afkast. I hvert fald indtil den unge får et fritidsjob.

Fra 2019 til 2020 så Danske Bank en stigning på 81 pct. i antal handler, 62 pct. på omsætning og 6 pct. i antal værdipapirdepoter for 0-18 årige. Og udviklingen er fortsat ind i 2021.

»Det ser ud til, at investeringsfeberen også har ramt de yngste. Udover de 18-30-årige er det den gruppe, der er vokset mest det sidste år. Det er positivt, da vi efter finanskrisen generelt har set en nedadgående tendens i investeringslysten hos de unge. Det er samtidig særligt de unges opsparinger, der kommer til at lide under de lave renter. Derfor er det vigtigt, at de får aktiveret deres penge,« siger chefanalytiker Jacob Hvidberg Falkencrone, Danske Bank.

Stigningen i børneaktionærer afspejler den aktie-revolution, vi har set i Danmark de sidste par år, hvor aktier er blevet allemandseje og nu snart alle-børns-eje.

Anne Buchardt, landechef i Nordnet Danmark

Hos Nordnet er antallet af børnedepoter på to år tredoblet til 20.000.

»Det er en tredobling i antallet af børn med aktier i Nordnet på bare to år. Stigningen i børneaktionærer afspejler den aktie-revolution, vi har set i Danmark de sidste par år, hvor aktier er blevet allemandseje og nu snart alle-børns-eje. Det betyder selvfølgelig også noget, at børn under 18 år ofte har mulighed for at benytte deres frikort og dermed i mange tilfælde kan slippe for skat,« siger Anne Buchardt, landechef for Nordnet i Danmark.

Ingen af de to banker giver mulighed for at investere børneopsparingen. Nordnet har ikke børneopsparing, mens Danske Bank kun giver adgang til bankens puljer. Men det er også kun meget få forældre, der hidtil har valgt at investere børneopsparingen selv. 66 pct. af børneopsparingen stod på en bankkonto ved udgangen af 2019.

Tal fra VP viser, at de 0-19-årige i maj ejede danske aktier for 10,3 mia. kr. Deres andel af den private aktieformue er takket være gaver, arv eller flere løbende investeringer på et år hoppet fra 1,5 til godt 2 pct.

Hos Nordea er der ikke flere, der investerer børneopsparingen, og banken kan ikke sortere kundernes aktiedepoter og aktiesparekonti på alder. Bankens chef for investeringsprodukter Tine Vestergren Uldal kalder udviklingen i VP-tallene positiv, men advarer om, at forældre og familiemedlemmer skal huske at risikosprede opsparingen på flere værdipapirer og på tværs af industrisektorer.

Forbrugerrådet Tænk har netop set nærmere på børneopsparing. Her konstaterer chefkonsulent Lars Baadsgaard, at man naturligvis skal være risikobevidst, når man investerer sine børns penge.

»Men fordi pengene er bundet i så lang tid, kan man både nå at investere med høj risiko i en årrække. Samtidig med at man kan skrue ned for risikoen i god tid, inden pengene skal bruges,« siger Lars Baadsgaard.

Læs også
Top job