Privatøkonomi

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Nyt pusterum til at udnytte gylden finte ved forældrekøb

Boligskattereformen får store konsekvenser for ejerlejlighederne og forældrekøb.

Yderligere forsinkelse af de nye boligvurderinger af ejerlejligheder er uheldige, mener specialist i forældrekøb, Christian Bækmark fra PrivatRevision, men giver forældre længere frist til at sælge forældrekøbet til deres voksne barn.

Yderligere forsinkelse af boligvurderingerne giver forældrekøbere et pusterum til at udnytte gylden finte, når de overdrager lejligheden til deres voksne barn.

Onsdag offentliggjorde Skatteministeriet en tidsplan for udsendelse af de nye vurderinger, der danner grundlag for den nye boligskattereform.

Reelt er der tale om en forsinkelse, da der kun er sat dato på vurderingen af halvdelen af landets 1,7 mio. ejerboliger.

Det er helt galt, hvis de tager ejerlejlighederne til sidst.

Christian Bækmark, specialist i forældrekøb

Ejere af lejligheder ved fortsat ikke, hvornår de kan få deres vurdering.

»Det er helt galt, hvis de tager ejerlejlighederne til sidst. Men om ikke andet er det jo dejligt, at forældrekøberne har et åbent vindue lidt længere tid,« siger Christian Bækmark fra PrivatRevision, der har specialiseret sig i forældrekøb.

Så længe vurderingerne ikke er sendt ud, gælder de eksisterende regler for overdragelse af lejligheder. I dag kan barnet, der bor i lejligheden, overtage den til en pris, der ligger 15 pct. over eller under vurderingen.

PrivatRevision har tidligere regnet på, hvor attraktivt det er, for forældre og børn. Udgangspunktet er en lejlighed til 1,6 mio. kr. inklusive købsomkostninger.

Hvis barnet kan sælge lejligheden for 2,5 mio. kr., er der udsigt til en skatte- og afgiftsfri gevinst på 1,6 mio. kr.

Den eksisterende vurdering er kunstig lav, fordi den baserer sig på tal fra 2011. Fremadrettet vil alle boliger forsøgt vurderet efter den reelle salgspris minus 20 pct., der er en form for sikkerhedsmargin.

I dette tilfælde ville barnet kunne købe lejligheden for 2 mio. kr. og få en gevinst på blot 460.000 kr. inklusive salgsomkostninger.

Det er et eksempel på, hvor store konsekvenser, vurderingerne kan få store konsekvenser for ejerlejligheder. Det vurderes, at priserne kan falde 10 pct. alene pga. reformen.

Reformen er som bekendt udskudt én gang. Den skulle være trådt i kraft i 2021. Inden udskydelsen blev offentliggjort, faldt både priser og salg af ejerlejligheder.

Efter udskydelsen rettede markedet sig hurtigt igen. Forklaringen er, at ejerlejlighederne, der ventes at blive hårdest ramt af de nye vurderinger.

Læs også
Top job