Privatøkonomi

Revisionshus om ejendomsskat: »Jeg tror ikke, at der vil være en eneste boligejer, som får penge tilbage i år«

De fleste husejere vil tidligst få penge tilbage fra for meget betalt ejendomsskat i løbet af 2023, lyder vurderingen fra revisionshuset BDO.

Artiklens øverste billede
Foto: Jens Dresling

Landets husejere kan godt væbne sig med en stor portion tålmodighed. Der vil nemlig gå lang tid, inden tilbagebetalingen af for meget betalt ejendomsskat går i gang. Det vurderer revisionshuset BDO i nyhedsbrevet Depechen.

Udmeldingen fra revisionshuset kommer, efter at Skatteministeriet i sidste uge kunne oplyse, at man i Vurderingsstyrelsen nu er klar til at sende de nye ejendomsvurderinger ud til de danske boligejere.

»Jeg tror ikke, at der vil være en eneste boligejer, som får penge tilbage i år. Og ved udgangen af 2022 vil mindre end 10 pct. af de berørte formentlig have fået udbetalt deres tilgodehavende,« lyder det i en kommentar fra Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i BDO.

Ejendomsvurderingssystemet har været suspenderet siden 2013, efter at Rigsrevisionen kom frem til, at de var alt for upræcise. Siden dengang har der været arbejdet på et nyt system, men det er blevet udskudt flere gange. Senest i september 2020.

Nu er vurderingen, at det nye system kan blive klar, inden den nye boligskattereform står til at skulle træde i kraft i 2024. Startskuddet bliver, at der vil blive udsendt 50.000 nye ejendomsvurderinger for parcel- og rækkehuse til september, mens de resterende vurderinger vil blive sendt ud i etaper fra 2022.

Til foråret 2022 er det planen, at der skal udsendes 100.000 nye vurderinger til parcel- og rækkehuse. I andet halvår vil sagsbehandlingen af yderligere 700.000 parcel- og rækkehuse gå i gang. På et ikke defineret tidspunkt herefter vil vurderingerne for de resterende 850.000 ejerboliger blive udsendt.

»Som det ser ud nu, vil flertallet af dem, der har betalt for meget, tidligst kunne forvente at få penge tilbage i løbet af 2023, og en stor gruppe vil nok skulle vente til 2024. Enkelte måske endda til 2025,« lyder det fra Henning Boye Hansen.

Det suspenderede ejendomsvurderingssystem har været så usikkert, at nogen har betalt for lidt i ejendomsskat, mens andre har betalt for meget. En politisk aftale har sikret, at boligejere, som har betalt for lidt, ikke får en efterfølgende regning. Omvendt vil de husejere, som har betalt for meget i ejendomsskat, få penge betalt tilbage.

Skatteministeriets seneste forventning er, at der skal betales 14 mia. kr. tilbage til ejerne af 715.000 boliger. Men dette tal kan ifølge BDO meget vel vokse, da det bliver forrentet med en skattefri sats på 6,2 pct.

»Det samlede tilbagebetalingsbeløb vil efter mine beregninger lande på omkring 17 mia. kr. Det betyder, at der blandt ejere af billigere huse i nordvestsjællandske Odsherred kommune – som er dem, der ifølge skatteministeriet skal have flest penge tilbage - formentlig vil være nogle, som kan se frem til at få udbetalt mere end 50.000 kr.,« lyder det fra Henning Boye Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.