Banker skruer kraftigt ned for salg af rejsevaluta
Mens euro kan trækkes i en automat, er det blevet mere besværligt at fremskaffe anden rejsevaluta for den, der vil have kontanter med hjemmefra.
Sommerferien kan få en mere besværlig start for de mange, der plejer at købe rejsevaluta i deres bank til de første feriedage. Flere banker har nemlig skruet kraftigt ned for området, siden danskerne sidst tog til udlandet i stor stil. Enkelte banker sælger slet ikke rejsevaluta længere. Andre skal have bestillingen i god tid.
En EU-forordning har fra 2020 typisk gjort det langt billigere at hæve kontanter i en automat i ferielandet, i hvert fald hvis turen går til et euroland. Samtidig har de fleste banker stort set afskaffet kassefunktionen i filialerne.
»Det er ikke længere fordelagtigt for vore kunder at købe valuta i banken, da prisen i mange tilfælde ikke er lavere end ved et vekselbureau eller ved at hæve rejsevalutaen i lufthavnen eller i en pengeautomat på destinationen. Derfor har vi besluttet ikke længere at udbyde servicen,« siger pressechef Neel Rosenberg, Spar Nord.
Spar Nords kunder kan hæve euro i pengeautomaten, men ikke købe anden rejsevaluta i banken.
Mange af de større banker har euro i pengeautomaten. Derudover skal det meste anden rejsevaluta bestilles digitalt og ofte to-tre uger inden ferien, og pengene kan i flere tilfælde kun afhentes i få af bankens filialer.
Flere banker erkender, at det ikke nødvendigvis er en god forretning at hæve hjemmefra.
Et regnestykke fra Jyske Bank viser hvorfor. Det koster 15 kr. at hæve euro på sit Visa/Dankort uden for Danmark, mens det koster bankens kunder 30 kr. at købe eller sælge euro i en af bankens hæveautomater i Danmark.
»Prisen for at hæve euro i udlandet er faldet. Men Jyske Bank tilbyder køb af rejsevaluta som en serviceydelse til de af vores privatkunder, der gerne vil sikre sig rejsevaluta inden afrejse,« siger Line Bang Karlsen, som er leder af afdelingen Kernebank i Jyske Bank.
Tanken om at stå i ankomsthallen kl. 3 om natten uden den lokale valuta til at betale taxa til hotellet er utryg for mange.
Skønt de fleste i dag har et eller flere betalingskort med på ferie, er der ifølge Nordeas privatkundedirektør Mads Skovlund stadig en meget stor gruppe, der gerne vil have lidt kontanter med.
»Tanken om at stå i ankomsthallen kl. 3 om natten uden den lokale valuta til at betale taxa til hotellet er utryg for mange. Derfor har vi holdt fast i vores service og tilbyder valutasalg til vore kunder, selv om det hverken er verdens bedste forretning for os eller kunderne,« siger Mads Skovlund.
Danske Bank anbefaler ikke, at kunderne rejser med større kontantbeløb.
»Men selvom de fleste kunder vælger at hæve udenlandsk valuta løbende eller benytte kort til indkøb på rejsen, så er der fortsat en del kunder, der har det bedst med at have lidt kontanter med hjemmefra. Og den service er vi glade for at kunne tilbyde vores kunder,« siger Mark Wraa-Hansen, privatkundechef i Danske Bank.
Sydbank siger, at det er en service, at kunderne fortsat kan bestille kontant valuta.
»I en del lande, f.eks. i Thailand, er det rart at have kontanter på sig, både til betaling af de daglige indkøb på de lokale markeder og som drikkepenge,« siger bankdirektør Henning Dam, Sydbank.
Arbejdernes Landsbank anbefaler kunderne primært at anvende betalingskort på ferien.
»Men nogle er mest trygge ved at have lidt kontanter med hjemmefra. Vi betragter det som en service. Det er ikke, fordi vi mener at være konkurrencedygtige,« siger Jesper A. Nielsen, forretningschef i Arbejderens Landsbank.