Privatøkonomi

Totalkredit om nye tal bag boligmarkedet: »Godt nyt for danske boligejere«

De udenlandske investorer har fastholdt deres ejerandel i danske boliglån.

Interessen for danske boliglån i udlandet er stadig stor. Foto: Peter Hove Olesen

De udenlandske investorer har stadig et godt øje til danske realkreditobligationer med fast rente. Den seneste måned har investorer uden for landets grænser købt danske realkreditobligationer for 7,1 mia. kr. i maj, og de har dermed fastholdt deres ejerandel på 32,7 pct. Sådan lyder det fra Totalkredit på baggrund af nye tal fra Nationalbanken.

»Det er godt nyt for boligejerne, da udlandets interesse er med til at give boligejerne lave renter,« skriver Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Han peger på, at en del af de ekstremt lave renteniveauer på danske boliglån de seneste år kan forklares med udlandets interesse for danske realkreditobligationer.

Siden 2012 har udenlandske investorer øget deres beholdning af fastforrentede realkreditobligationer med ca. 400 mia. kr. I samme periode har danske investorer øget beholdningen med ca. 250 mia. kr. Dermed er den udenlandske ejerandel gået fra ca. 10 pct. til nu næsten af udgøre en tredjedel.

»Den udenlandske interesse for danske boliglån kommer danske boligejere til gavn, fordi det er med til at give lavere renter sammenlignet med en situation, hvor kun danske investorer var interesserede,« påpeger Sune Malthe-Thagaard.

Det seneste år er udviklingen dog vendt. Her er den udenlandske ejerandel faldet med 0,7 pct.point.

»Faldet i udlandets ejerandel, vi har set på det seneste, er i småtingsafdelingen i forhold til de seneste års stigninger, men det bliver naturligvis noget, som vi holder øje med,« skriver Sune Malthe-Thagaard.

Han peger på, at det vil have en begrænset effekt, hvis den udenlandske ejerandel skulle falde tilbage til f.eks. 24 pct. Det vil få kurserne på det toneangivende lån til at falde med 1 til 1,5 point.

»Vi skal altså ud i en meget markant ændring i det nuværende billede, før det for alvor får effekt. Vi forventer ikke, at det vil ske i den kommende tid. Hvis det sker, er effekten begrænset. Et fald på 1,5 kurspoint svarer til, at boligejere får en gæld, der er 15.000 kroner større for hver million, de ønsker at låne,« lyder der fra Sune Malthe-Thagaard.

Læs også