Nybolig: Hastigheden på denne del af boligmarkedet er den højeste i 15 år
Den gennemsnitlige salgstid på ejerlejligheder er faldet til 61 dage, lyder det fra Nybolig, der har et forslag til at dæmpe udviklingen.
Der er så meget fart på salget af ejerlejligheder, at man skal 15 år tilbage i tiden for at finde en lignende situation. Sådan lyder det fra ejendomsmæglerkæden Nybolig, der har lavet en gennemgang af salgstiderne baseret på data fra Finans Danmark og Boligsiden.dk.
Den gennemsnitlige salgstid på ejerlejligheder ligger på 61 dage, og det er det laveste niveau siden 2004.
»De lave salgstider, vi ser nu, og som faktisk er lavere, end de var op til finanskrisen, skyldes en kombination af lavt udbud og det faktum, at der ikke er bygget boliger nok i de store byer i forhold til, hvor mange der ønsker at bo der. Konsekvensen bliver, som vi har set, at priserne stiger,« udtaler Peter J. Mattsen, adm. direktør i Nybolig i en pressemeddelelse.
Fra maj 2020 og frem til maj i år steg huspriserne med 15,7 pct., ejerlejligheder med 17,9 pct., mens de steg med 26,4 pct. for sommerhuse, viser de seneste tal fra boligsiden.dk.
De store prisstigninger på boligmarkedet har fået Nationalbanken til at anbefale, at der bliver indført tiltag fra politisk side for at bremse udviklingen. Samtidig har Det Systemiske Risikoråd også lavet en såkaldt henstilling til regeringen om at indføre begrænsninger i afdragsfriheden.
Der er dog delte meninger om, hvorvidt indgreb er det rigtige. De økonomiske vismænd har således anbefalet, at man ser tiden an, og fra politisk side er der heller ikke opbakning til indgreb.
I Nybolig mener man, at der er en anden vej til et mere moderat tempo på boligmarkedet. Der skal bygges flere lejligheder, lyder det.
»Vi har set og vil fortsat se en stigning i befolkningstallet de næste årtier, hvor især de store byer vil opleve øget efterspørgsel på boliger, og selv om der fra politisk hold har været gode intentioner i forhold til at udvide boligmassen, er det altså ikke lykkedes at bygge nok boliger til alle dem, der ønsker at bo i byen,« siger Peter J. Mattsen.
Han opfordrer til, at der bliver lagt en langsigtet plan.
»Vi har de sidste par årtier øget antallet af studerende i en grad, som gør, at det er meget vanskeligt at finde en bolig til en lav husleje i universitetsbyerne. Og det lægger et stort tryk på ejerlejlighederne, hvor vi har set en stigning i antallet af forældrekøb. Her burde man i højere grad sikre, at de unge mennesker havde adgang til billige, midlertidige boliger, som de kunne bo i under deres studier,« lyder det fra Peter J. Mattsen.