Privatøkonomi

Så let kan man undgå tab og skatteregninger på forældrekøbet

To lejligheder giver forældre uanede muligheder for at slippe billigt i skat ved forældrekøb.

Enorme friværdier og rekordlav rente har fået mange forældre til at købe lejlighed til børnene. Nu køber private i stigende grad boliger til investering. Foto: Thomas Borberg

Mange forældre har haft enorme gevinster ved at købe en lejlighed til et eller flere af sine voksne børn. I princippet skal de betale skat af den store avance, med mindre et af børnene køber lejligheden til discountpris.

Skatten kan også undgås, hvis forældrene flytter ind. Men mange forældre har ikke specielt lyst til at rykke ind i en toværelsers med kø ved vaskemaskinen, høj technomusik hver lørdag og 5 km til nærmeste parkeringsplads.

Børn kan - i hvert fald til de nye boligvurderinger er sendt ud, overtage et forældrekøb til 15 pct. under den kunstigt lave offentlige vurdering. Det vil give forældrene et stort tab, men barnet en gigantisk skattefri gevinst. Sælger forældrene til gengæld lejligheden på almindelige vilkår, får de en stor skatteregning.

Både skat og tab kan undgås, fastslår Christian Bækmark, der er indehaver af PrivatRevision med speciale i forældrekøb og familieoverdragelser.

Det er specielt ved salg af forældrekøbet, at forældrene kan få en større økonomisk øretæve. Men løsningen ligger lige for, mener Christian Bækmark.

»Den velovervejede vil ofte have to forældrekøb eller udlejningsboliger – eller måske især en af hver.«

Revisionshusene oplever en stor tilstrømning af danskere, der enten vil foretage et forældrekøb eller købe en lejlighed som investering. Det er der flere grunde til.

Mange har store friværdier eller mange penge stående til negativ rente. Begge dele kan med fordel aktiveres.

Christian Bækmark, indehaver, PrivatRevision

»Mange har store friværdier eller mange penge stående til negativ rente. Begge dele kan med fordel aktiveres,« mener Christian Bækmark.

Han afviser, at man skal være meget velhavende for at eje to lejligheder. Friværdi og en større opsparing er nok, mener han.

De hysterisk lave renter, der i mange tilfælde er negative har gjort det let at få et endda betydeligt månedligt overskud på udlejningen. Udlejningen bliver simpelthen en god forretning.

PrivatRevision har regnet på konsekvenserne af at eje to lejligheder. Den ene er et forældrekøb, den anden er en almindelig udlejningsejendom. Alle omkostninger er medregnet i eksemplerne.

I 2014 køber et forældrepar to lejligheder for samme pris, nemlig 1,47 mio. kr. Syv år efter sælges den ene lejlighed til det barn, der har boet i den for 15 pct. under vurderingen - altså 850.000 kr.

Det giver junior en skattefri gevinst på lidt over 1,6 mio. kr. , når han eller hun sælger. Far og mor indkasserer et tab på 740.000 kr.

Men med to lejligheder kan de hurtigt tørre øjnene. Efterfølgende sælger de nemlig den anden lejlighed til 2,5 mio. kr. Dermed får de en skattepligtig avance på 880.000 kr. Det vil udløse en skatteregning på ca. 370.000 kr.

Men så galt går det bare ikke. For tabet på 740.000 kr. fra forældrekøbet kan modregnes. Så hokus pokus bliver beskatningsgrundlaget reduceret fra 880.000 til 140.000 kr. Det sidste kan udløse en skatteregning på beskedne 58.000 kr.

Den regning er worst case for at overføre 1,6 mio. skattefrie kr. til junior. Rækkefølgen er vigtig. Forældrekøbet skal sælges først.

»Har man været ekstra dygtig, har man sørget for ikke at have akkumuleret så meget i overskud, bl.a. fordi man med fuldt skattefradrag har vedligeholdt boligerne, så de er mere værd, når de skal sælges, siger Christian Bækmark.

Vil man helt ud over skatterisiko, kan man indkapsle skatterne. Man kan ende med en billig udlejningslejlighed og lade dødsboet tage alle udskudte skatter.

»Der er ingen facitliste – men tilrettelægger man forholdene, er der ofte kun meget begrænset samlet skat på disse arrangementer. Især hvis man tilrettelægger med flere udlejningsenheder,« fastslår Christian Bækmark.

Læs også
Top job