Privatøkonomi

Danskerne har de største finansielle formuer i hele EU

Danskernes opsparing nåede et rekordniveau i begyndelsen af året, og samtidig viser det sig, at vi har de største finansielle nettoformuer i EU.

Danskerne ligger nummer et i Europa, når man måler den såkaldte finansielle nettoformue. Foto: Lars Poulsen

Mens Danmark i øjeblikket kæmper på grønsværen for at kunne kalde sig europamestre i fodbold, kan den danske befolkning som helhed allerede kalde sig europamestre i en helt anden kategori. De danske husholdninger har nemlig den største såkaldte finansielle nettoformue i hele EU, viser en opgørelse fra Nationalbanken.

Ved udgangen af 2020 lød den finansielle nettoformue på 6.453 mia. kr., hvilket svarer til 1,3 mio. kr. pr. dansker. Til sammenligning ligger gennemsnittet for EU på ca. 450.000 kr.

»Det placerer os på en komfortabel førsteplads i EU efterfulgt af Holland, Sverige, Luxembourg og Belgien,« skriver Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i Nykredit, i en kommentar.

Begrebet finansiel nettoformue dækker over, at man lægger værdien af pensioner, værdipapirer og penge i banken og så trækker al gæld fra. Værdien af ens bolig tæller ikke med i denne opgørelse.

»Førstepladsen siger noget om danskernes økonomiske robusthed,« lyder fra Camilla Schjølin Poulsen.

De senere år har Danmark taget et pænt hop op ad den europæiske rangliste over størrelsen på de finansielle formuer. I en lignende opgørelse fra Nationalbanken for tredje kvartal i 2019 var Danmark placeret på en 6. plads. Dengang lå Storbritannien, Holland, Belgien, Sverige og Italien over Danmark.

Mange har en særdeles god privatøkonomi lige nu.

Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA

Danskernes finansielle nettoformuer steg i årets første tre måneder med 138 mia. kr. svarende til ca. 24.000 kr. pr. dansker. Set uden for landets grænser steg de finansielle nettoformuer også i resten af EU med undtagelse af Spanien.

»Det bliver meget spændende at se, hvor vi ligger ved udgangen af 2021,« lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

Det er ikke kun i forhold til resten af EU, at danskerne har sat en privatøkonomisk rekord. Det har danskerne også gjort, når man ser på opsparingerne. For mens det meste af Danmark var lukket ned i årets første tre måneder, polstrede danskerne sig som aldrig før.

I første kvartal sparede danskerne hele 11,9 pct. af deres disponible indkomst op, og det er det højeste niveau nogensinde registreret, viser tal fra Danmarks Statistik, som har ført statistik på området siden 1995.

»Vi sparer op som aldrig før og har bl.a. rekordmange penge stående i banken. Hertil kommer, at beskæftigelsen er steget tre måneder i træk og nu nærmer sig det rekordniveau, som vi så, lige inden coronakrisen ramte herhjemme. Samlet betyder det, at mange har en særdeles god privatøkonomi lige nu,« lyder det i en kommentar fra Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA.

Det er anden gang under coronakrisen, at danskernes opsparinger sætter rekord. Første gang var i andet kvartal 2020, hvor danskernes sparede 11,3 pct. af deres disponible indkomst op.

Læs også
Top job