Privatøkonomi

Festen er slut: Disse boligejere hænger på de dyre lån

Siden nytår er er den lange rente kravlet opad. Det er blevet ca. 10.000 kr. dyrere at låne 1 mio. kr.

Boligejere med lån med fast rente kan godt holde fri fra læsning af kurslisterne. Konverteringsfesten er forbi. Arkivfoto: Jens Dresling

Det kan godt være, de har gjort det frivilligt. Men mange boligejere kommer til at hænge på dyrere lån end nødvendigt.

Konverteringsfesten er slut.

Siden nytår er renten på det billigste 30-årige lån med fast rente steget fra 0,5 til 1,5 pct. Det betyder, at mange ikke længere er inviteret til konverteringsfesten.

Det kan direkte aflæses i opsigelserne frem mod oktober-terminen. Antallet af opsigelser foregår i sneglefart. Indtil nu er der opsagt for blot 6 mia. kr.

»Noget tyder på, at vi når det laveste antal opsigelser i hvert fald siden 2016,« siger chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard.

Totalkredit forventer, at der opsiges lån for blot 12-18 mia. kr. denne gang. Det vil være det laveste niveau i mindst fem år.

Boligejere med en rente på 2 eller 2,5 pct. har haft mange lejligheder til at lægge om og få en lavere rente.

»De er nok reelt ikke interesseret i at lægge om. De opsigelser, vi ser for tiden, er derfor i langt overvejende grad boligejere, der flytter og indfrier deres lån,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Den bratte opbremsning kommer efter et par år med heftig konverteringsaktivitet. De store rentefald i 2019 gav historisk mange konverteringer.

Konverteringsaktiviteten de seneste år har gjort 1 pct.-lånet til det mest almindelige blandt boligejere med fast rente.

Lidt mere end 1 af 10 boligejere med fast rente betaler 1,5 pct. eller mere i rente. Og det er derfor langt de færreste, der får noget ud af at lægge om.

I januar kunne det faktisk for mange betale sig at lægge deres 1,5 pct.-lån om til et 0,5 pct.-lån.

Tiden er heller ikke til de såkaldt lodrette konverteringer. Dem foretager man, når renten stiger, og kurserne falder. Så kan man indfri sit lån til underkurs og dermed skære af restgælden.

Men kun for dem med afdragsfrie 0,5 pct.-lån giver det mening i øjeblikket. Kurserne skal være omkring 90 - helst under - for at en lodret konvertering giver mening.

Der er også kurstab på det nye lån, og dermed bliver restgælden endnu større. For at undgå kurstab på det nye lån kan man lægge om til et flekslån. Det kaldes en skrå konvertering.

Vælger man den løsning, er det dog definitivt slut med at være med i konverteringsbølgerne, når renterne svinger.

Og det er vigtigt at holde tungen lige i munden med den løsning, understreger Sune Malthe-Thagaard.

»Godt nok får du barberet en luns af restgælden, og din månedlige ydelse falder samtidig, men du påtager dig samtidig en ikke-ubetydelig renterisiko.«

Boligrenterne er steget, fordi finansmarkederne er på vej ud af coronaens skygge. Totalkredit forventer dog ikke, at renterne vil stige markant i løbet af 2021.

Læs også